"Per què la sedició no té cabuda en democràcia?". Aquesta és la pregunta que es fa el diari escocés The Scotsman després que aquest dijous la justícia escocesa deixés en llibertat la consellera Clara Ponsatí, i li mantingués el passaport, amb la qual cosa pot viatjar lliurement.
En un article, The Scotsman es planteja que l'intent d'Espanya d'extradir Ponsatí "planteja algunes qüestions profundes". Segons el diari, els escocesos s'haurien d'alegrar de viure en un país on la sedició, definida per l’Enciclopèdia Britànica és “organitzar o incentivar l’oposició al govern d’una manera que no tingui els delictes més perillosos que constitueixen la traïció”.
La sedició no té cabuda en una democràcia madura... No es podria resumir millor.
— Toni Comín (@toni_comin) 16 de novembre de 2019
"Why ‘sedition’ has no place in a mature democracy" – top leader https://t.co/Fzph4IlvbQ
Per tant, afegeix que "ja no és un delicte i que els que fan campanya contra l'estat només són processats si cometen actes delictius com violència o intimidació".
The Scotsman cita l'autor britànic Will Self que el 2010 va argumentar, sobre la sedició, que "una democràcia madura de govern obert i llibertat d'expressió, no necessita inquisicions tant antigues".