Prudència. És el que s'imposa per ara a la Unió Europea en les declaracions públiques sobre l'ofensiva de Turquia al territori kurd del nord est de Síria. L'Alta Representant de Política Exterior i Seguretat, Federica Mogherini ha evitat parlar d'invasió i s'ha cenyit a l'advertiment que ja va llançar fa unes hores el president de la Comissió, Jean Claude Junker. És a dir, demanar el cessament de "l'acció militar".
Durant una roda de premsa feta a Barcelona després de la reunió del Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània, Mogherini ha defensat els fons europeus que es destinen a Turquia i ha deixat clar que no es tallarà l'aixeta, perquè "no financia les autoritats turques" sinó que es destina a agències internacionals i ONG que donen suport als refugiats sirians". "Seria un error qüestionar el finançament de la UE a les accions humanitàries", ha assegurat. En aquest sentit ha demanat que "no convertim doblement en víctimes els refugiats".
Malgrat tot, no ha volgut polemitzar amb Recep Tayyip Erdogan, que aquest dijous ha amenaçat la UE a través del seu compte de Twitter. "Si dieu que aquesta operació és una invasió, aleshores nosaltres podríem simplement obrir les portes i enviar 3,6 milions de refugiats sirians a Europa", ha subratllat. Mogherini s'ha limitat a assenyalar que l'operació turca "tindrà un impacte en els fluxos migratoris" i si no s'atura les conseqüències poden ser "molt dramàtiques" pel que fa al nombre de desplaçats. Però no només això, alhora ha advertit de "repercussions addicionals" en la lluita contra el Daesh.
En la mateixa compareixença, Josep Borrell ha volgut manifestar que "el problema no es resoldrà a canonades" i que "cal buscar una solució política".