Una magistrada de Granollers ha decretat aquest divendres la llibertat provisional del segon agent dels Mossos d'Esquadra detingut per haver ajudat Carles Puigdemont a marxar de Barcelona dijous, després de la seva intervenció a l’Arc de Triomf sense ser detingut, com havia ordenat el jutge Pablo Llarena per l’1-O, segons han informat fonts jurídiques a ElNacional.cat. La Fiscalia no ha demanat cap mesura cautelar contra ell, i la magistrada ha derivat la causa, per un delicte d'encobriment, als jutjats de Barcelona, on van passar els fets, segons ha informat el gabinet de premsa del TSJC. Dijous a la nit, la magistrada de Barcelona, que era de guàrdia d’incidències, va denegar  la llibertat de l’agent en considerar que la seva detenció era correcte i va rebutjar l’habeas corpus sol·licitat pel seu advocat, Gonzalo BoyeLa Intersindical ha exigit la posada en llibertat de l’agent afiliat, a més de donar suport a l'acte polític del líder de Junts.

En la seva compareixença, el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, només ha detallat que s’acusa els dos agents d’haver ajudat “Puigdemont a fugir en un vehicle” i ha criticat amb duresa  l'actuació de tots dos mossos, tot dient que és "reprobable, inacceptable i un afronta al cos": "No mereixen vestir el nostre uniforme."  El primer agent, a qui s'acusa de deixar el vehicle amb el qual va marxar Puigdemont, està de baixa i el seu advocat, Cèsar Lagonigro, va aconseguir que sortís en llibertat anit, tot i que jutgessa va denegar-li l'habeas corpus. El segon agent ha estat suspès de sou i feina per part de la Direcció General de la Policia, segons denuncien fonts del seu entorn.

Una causa per ajudar Alay

El segon mosso posat en llibertat ha estat investigat pel jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, acusat d’haver mirat l’ordinador policial a petició de Josep Lluís Alay,  director de l’oficina del president Puigdemont,  per si estava en crida i cerca l’any 2020. El jutge Joaquín Aguirre va admetre que s'havia extraviat la causa i la va reactivar, el febrer passat. La Fiscalia té pendent d'informar si demana l'arxivament del cas o que l'enviï a judici, on també s'acusa Alay i un altre agent del delicte de revelació d'informació reservada. Això no obstant, aquest cas també hauria de tancar-se perquè entra en els paràmetres de la llei d'amnistia. La defensa de tots tres, exercida per Gonzalo Boye i Isabel Elbal, ha demanat l'arxivament del cas.

Jordi Turull, a l'atestat dels Mossos

En l'atestat dels Mossos presentat al jutjat, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, se cita al secretari general de Junts, Jordi Turull, com una de les persones que va acompanyar Puigdemont a la seva marxa per l'avinguda Lluís Companys, tot agafant el vehicle propietat de l'agent, un cotxe blanc i marca Honda, i que tenia una cadira de rodes plegada al seient del copilot. Un agent dels Mossos prop de l'escenari els va veure i va anotar la matrícula del cotxe, però no van poder detenir-los.  "Puigdemont, es posava al cap una gorra igual que la del senyor Turull i sortia darrere d'ell", s'afirma a l'atestat policial, on es descriu que l'agent els veu sortir de les carpes del darrere de l'escenari  d'Arc de Triomf "tallar les brides de les tanques", i pujar als seients del darrere del cotxe.

En la compareixença d'aquest divendres, Sallent ha manifestat que demanaran a Turull que aclareixi la seva participació en aquesta "fugida",  i que la Comissaria General d'Informació manté la investigació oberta i poden haver-hi més implicats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!