Amb les eleccions al Parlament, que si s'esgota la legislatura seran a principis del 2025, a l'horitzó, han començat els moviments dins l'independentisme de cara aquests comicis. A banda de la llista cívica que voten els socis de l'Assemblea, el nou projecte encapçalat per Clara Ponsatí, el Moviment per la Independència prepara la seva segona Conferència Nacional per l'Estat Propi, 13 anys després de la primera el 2011, amb el que suposa una reorganització total fent autocrítica dels errors del que descriuen com la primera fase del procés, amb el punt àlgid del referèndum de l'1 d'octubre. En un moment d'impàs, amb els temps més convulsos deixats enrere, des de l'organització e de la conferència creuen que ara és un bon moment "per replantejar i rellançar el moviment de manera coordinada i forta".
D'aquesta segona conferència els seus organitzadors expliquen que n'ha de sortir un nou full de ruta per la independència que fa mesos que està a debat i un manifest per "intentar que hi hagi el que hi ha d'haver si volem que hi hagi la independència", en paraules de Pere Pugés, "un Junts pel Sí millorat", és a dir, una llista única dels partits independentistes de cara a les pròximes eleccions al Parlament. "Que des de la base, que la gent del carrer engeguem la candidatura i que els partits s'hi afegeixin i s'hi sentin còmodes", ha resumit Pugés. En aquest sentit, també ha considerat que la llista unitària és l'única forma per aconseguir que aquestes siguin "plebiscitàries" tot i que adverteixen que per molt àmplia que sigui una hipotètica victòria en els comicis, "no hem d'instaurar la república l'endemà, caldrà seguir treballant".
Una conferència per treballar, "no per discutir-nos"
Els partits, de fet, ja han estat convocats a aquesta Segona Conferència Nacional per l'Estat Propi, que se celebrarà el 18 de maig. Inicialment havia estat convocada per a finals de setembre del 2023, però es va decidir endarrerir perquè les formacions independentistes estaven immerses en les negociacions posteriors a les eleccions generals. Pugés ha deixat clar que hi haurà diferències entre la primera conferència i aquesta segona, ja que la de l'abril del 2011 va ser "un acte per aplegar la gent del projecte", mentre que ara "serà una jornada de treball que marcarà el final de l'etapa de debat". "La segona conferència ha de servir per treballar, no per discutir-nos. Perquè si no ho fem junts no ho farem", ha resumit Pugés, que ha defensat convidar tothom a l'acte, com es va fer 13 anys: "No fem distincions". A banda d'aquest full de ruta, la Conferència ha de servir per escollir els responsables dels 22 projectes en els quals s'estructura.
Respecte a la llista unitària, els organitzadors han defensat que aquesta sigui "de país" i que superi els límits de Junts pel Sí el 2015 ."Ha d'estar construïda de manera que estiguem demostrant una nova manera de fer política, de confeccionar llistes, de baix a dalt, amb primàries on s'hi podrà presentar la gent de partit", han detallat. Des del Moviment per la Independència, asseguren que els partits ja estan assabentats que aquesta és la seva intenció i han desitjat que des del Secretariat Nacional de l'Assemblea "se la facin seva" perquè "no deixa de ser una reinterpretació de la llista cívica amb més ambició". De fet, una de les conclusions del Moviment per la Independència és que el 2017, "tothom va fallar, menys la gent", també l'Assemblea i per això reclamen que aquesta organització entoni el "mea culpa" per recuperar la credibilitat.