Novament dues hores i mitja de reunió entre els equips de negociació del PSOE i Esquerra Republicana. I hi ha hagut algun avenç per desencallar la investidura de Pedro Sánchez. Tant és així que totes dues formacions han fet un comunicat conjunt, a diferència de la primera reunió, on han coincidit tant en la necessitat d'"activar la via política" per a resoldre el conflicte polític com en les polítiques socials. És per tot això que s'han tornat citar en una setmana, dimarts que ve, sense concretar el lloc de la tercera reunió. A diferència del comunicat de dijous passat, en aquest els republicans no expliciten que estiguin en el no a la investidura.

Per segona vegada, sis persones s’han tornat a asseure al voltant d’una taula de negociació per a intentar resoldre el puzzle de la investidura. A una banda, la portaveu socialista Adriana Lastra i els secretaris d'organització del PSOE i el PSC, José Luis Ábalos i Salvador Illa. A l'altra, el portaveu republicà Gabriel Rufián, la portaveu nacional Marta Vilalta i el president del consell nacional Josep Maria Jové. La reunió ha començat sobre dos quarts de sis i ha acabat al voltant de les vuit del vespre.

Segons el comunicat emès pels republicans i els socialistes, “en aquesta segona trobada s’han reafirmat en què hi ha un conflicte polític i que hem de resoldre’l políticament”. En aquest sentit, ERC i el PSOE assenyalen que les dues formacions “han avançat en la reflexió per a activar la via política buscant els instruments necessaris per a la seva canalització”. Per altra banda, el document també assenyala que “han avançat en temes concrets en els quals s’ha pogut constatar que mantenen una sensibilitat social compartida en allò que fa referència a la recuperació de drets civils, laborals i socials”.

 

A la sortida Ábalos ha dit que la reunió "ha anat bé" i ha explicat que "van avançant" per aconseguir l'abstenció d'ERC.

Avenç respecte dijous

Aquesta ha estat la segona reunió. La primera va tenir lloc dijous passat, també al Congrés, i va durar dues hores i mitja. Va produir-se algun acostament i punt de coincidència, però les diferències van continuar pesant més. Totes dues formacions van coincidir en el reconeixement d'un "conflicte polític". No obstant això, no van posar-se d'acord sobre la mesa de negociació. Com va reiterar aquest dilluns el vicepresident Pere Aragonès des de Madrid, reclamen "una mesa de negociació entre dos governs, sense vetos sobre les propostes; que tingui un calendari i garanties de compliment”. A diferència del PSOE, ERC no té pressa per la investidura. Sánchez ja no descarta una investidura passat Nadal.

En paral·lel, els socialistes finalment s'han posat en contacte amb el grup de Junts per Catalunya al Congrés. Aquest dimarts s'havien de reunir les portaveus Adriana Lastra i Laura Borràs. Finalment s'ha hagut d'ajornar per la visita de Lastra a l'hospital després d'esquinçar-se el turmell a la sessió constitutiva de la cambra baixa. Malgrat tot, la reunió tindrà lloc demà a les onze del matí a la cambra baixa.

Es complica desembre

El presidenciable Pedro Sánchez tenia la intenció inicial d'anar a una investidura efectiva i la conformació d'un govern de coalició abans de les festes de Nadal. Amb el pas dels dies, però, aquesta possibilitat s'ha anat refredant especialment per part d'ERC, que no compra les presses. El candidat del PSOE ja se situa en un escenari que arriba fins al gener. De fet, al desembre hi ha dues dates clau per als republicans. El 19 es coneixerà la sentència de Luxemburg sobre la immunitat d'Oriol Junqueras i el 21 tenen un congrés nacional.

Predisposició d’ERC i JxCat

La nova reunió entre els equips negociadors s’ha produït després del ple de constitució de les Corts espanyoles, on Meritxell Batet ha estat reescollida presidenta del Congrés i l’extrema dreta de Vox s’ha fet amb una vicepresidència. Tant ERC com JxCat han col·laborat en un intent de cordó sanitari als ultres, que ha fracassat davant la prioritat dels socialistes d’assegurar-se la vicepresidència primera.