Seguiments, escoltes telefòniques i mòbil punxat. Aquest és tràngol que ha hagut de passar una empleada de l'Ajuntament de Tarragona. L'escàndol ha estat revelat pel diari d'investigació Porta Enrere, i revela que la cap de l'àrea de Neteja Pública ha patit una situació d'assetjament constant durant diversos mesos. La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ja lidera la investigació del cas, com ha confirmat el mateix alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales. La treballadora ha estat l'encarregada d'adjudicar el servei del transport i recollida de residus i neteja viària durant els pròxims deu anys, un contracte titànic per un import de gairebé 234 milions d'euros —la xifra més elevada en més de dues dècades—.

La història es torna encara més tèrbola. L'espionatge a la tècnica municipal va donar-se a conèixer en una reunió interna de l'Ajuntament de Tarragona el passat 25 de març, fa gairebé tres mesos. Una trobada concertada per tal de reaccionar a un article periodístic que qüestionava la licitació del contracte de la brossa, generat dubtes sobre la legitimitat de l'adjudicació. En un moment d'aquesta reunió, una treballadora va posar sobre la taula un sobre en què hi havia fotografies de la cap de Neteja Pública, que havia estat encarregada d'adjudicar aquest contracte de la brossa.

En cada imatge apareixia acompanyada d'una persona diferent, però sempre en el que podien entendre's com a reunions informals a bars i cafeteries. En les diverses instantànies, la tècnica municipal estava amb el cap de Recursos Humans de l'Ajuntament de Tarragona, Néstor Cañete; en una altra amb un dels responsables de l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas —una de les quals s'havia presentat al concurs públic per emportar-se la licitació del contracte—; i en una altra apareixia amb Rafel Sans —pare de la vicesecretària general d'ERC i diputada al Parlament, Raquel Sans—, una persona amb una llarga trajectòria en el sector dels residus i actualment jubilat. Aquestes fotografies li havien estat entregades per un periodista, qui també va mostrar-li transcripcions de les converses que havia mantingut la cap de Neteja Pública en les tres reunions.

Més enllà de les fotografies i del seguiment, l'espionatge ha arribat fins al mateix mòbil de la cap de Neteja Pública. I és que el seu telèfon va patir un atac informàtic amb un software espia que es diu MSpy, que permet extreure dades i fer captures de so sense que l'usuari pugui saber-ho. Davant de la gravetat dels fets, l'alcalde Rubén Viñuales també va fer-se analitzar el seu telèfon i una primera valoració ha retornat resultats que indiquen que hauria estat víctima, si bé falta una segona anàlisi per certificar-ho.