L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha fet públics aquest dimarts els resultats de la fiscalització dels partits independentistes que es presenten a les eleccions del 14 de febrer. "Hem analitzat els programes a partir un decàleg amb 10 principis i accions concretes per avançar cap a la independència", ha explicat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en una roda de premsa.
En general, els partits - CUP, ERC, Junts, PDeCAT i Primàries - presenten millors resultats que en la darrera fiscalització al Govern i els partits en què l'ANC els va suspendre. Tot i això, cap dels quatre partits amb opcions entrar al Parlament segons les enquestes (CUP, ERC, Junts i PDeCAT) arriben al 5 en el "Respecte per a la voluntat dels electors" per fer la independència. "Compromisos molt clars no hi són", ha assenyalat Paluzie comparant-ho amb les promeses d'altres eleccions, com les del 21-D.
Quins són els resultats de cada partit independentista en la fiscalització de l'ANC?
Amb unes puntuacions de 0 a 10, l'Assemblea ha valorat cada programa electoral repassant els deu punts del decàleg.
Aquests són els resultats de cada candidatura:
Junts, la nota més alta i cap semàfor vermell
El programa de Junts és amb diferència el que ha passat amb millors resultats l'examen de l'Assemblea. Amb una mitjana de 6,9, és l'únic programa electoral que no ha rebut cap semàfor vermell en la fiscalització.
La nota més alta se l'endú en la protecció de la llengua catalana, amb un 9,17. L'Assemblea ha valorat amb la qualificació més alta la promesa de promoure un gran pacte nacional per la llengua, la promoció de canals de televisió pel públic infantil i juvenil; i la creació d'un espai comunicatiu comú als Països Catalans.
La nota més baixa, en canvi, se l'endú el punt número u: "Respecte per la voluntat dels electors". L'ANC ha valorat molt negativament que el programa de Junts "se sol·licita la intervenció dels organismes europeus per assolir un referèndum acordat i vinculant" sense validar plenament el mandat de l'1-O.
La CUP només suspèn en sobirania fiscal i financera
El segon partit amb millor nota és la CUP, amb una mitjana del 5,8. A més, el partit que presenta Dolors Sabater com a candidata té només un semàfor vermell i tres grocs. La millor nota se l'endú el punt de "Sobirania i no cooperació institucional", ja que el programa promet la defensa política i jurídica de les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya i vetades pels poders espanyols.
En canvi, el programa de la CUP suspèn en "Sobirania fiscal i financera" perquè el programa no fa cap menció a una Agència Tributària de Catalunya ni a l'elaboració anual de pressupostos alternatius a l'estat espanyol.
ERC frega l'aprovat
Segons la fiscalització de l'ANC, Esquerra Republicana de Catalunya es troba molt a prop de l'aprovat, amb una mitjana de 4,9. El programa dels republicans ha rebut tres semàfors vermells de l'Assemblea i tres de grocs. La pitjor nota l'han rebut pels seus compromisos en Acció Internacional (un punt que només aprova Junts amb un 5,5).
Per altra banda, la millor nota en el programa d'ERC se l'endú la Justícia lingüística, amb una especial menció per les polítiques destinades a la creació de continguts audiovisuals en català i d'un espai comunicatiu comú als Països Catalans.
Els resultats del PDeCAT i Primàries
Pel que fa als altres dos partits, Primàries Catalunya obté una nota mitjana de 5,5, amb dos 10 i quatre semàfors vermells; i el PDeCAT suspèn amb una nota mitjana de 3,4 i només tres semàfors vermells.
Paluzie ha volgut recordar que "l'Assemblea no demanarà el vot per cap partit ni candidat concret" i ha assegurat que, després de les eleccions, continuaran fiscalitzant els partits per contraposar "el que han dit i el que acaben realitzant".
Consulta aquí la web de l'ANC amb la fiscalització de cada partit.