Les hores posteriors a la primera sessió al Congrés en què es va poder utilitzar lliurement el català, el basc i el gallec han implicat una onada de mala maror a les files del Partit Popular perquè el diputat Borja Sémper va utilitzar puntualment l’eusquera en la seva intervenció per defensar l’oposició a la reforma del reglament en tràmit. Tots els focus posen en dubte l’actuació de Sémper, que dilluns va assegurar que la bancada del PP mantindria el castellà a la cambra per “no fer el paperina ni coses estranyes”. Acorralat per les crítiques d’alguns companys de partits, Sémper ha defensat aquest dimecres en una entrevista a Onda Cero per què es va inclinar per fer servir el basc des de la tribuna.
“Vaig intentar evidenciar que, per molt que vulguin els nacionalistes i independentistes, les llengües cooficials són patrimoni de tots els espanyols”, ha assegurat Sémper, que ha afegit: “Em nego a acceptar que l’eusquera, el valencià, el català, i el gallec siguin pròpies dels nacionalistes i els independentistes”. De fet, segons ha dit Sémper, “el que vaig fer ahir ja estava habilitat i ja es permetia fer d’una manera natural”. A què es refereix el diputat basc? La seva intenció era deixar clar que, per la via del costum, els representants del Congrés ja podien fer petites cites breus sempre que, immediatament després, se’n fessin autotraduccions. “Vaig intentar assenyalar un elefant a l’habitació que tothom veia, però ningú assenyalava”.
Segons s’ha sabut, alguns companys de partit van mostrar l’enuig per utilitzar el basc quan, tot just començar el debat parlamentari, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, va interrompre la sessió per demanar que es desenvolupés en castellà, “conforme al reglament”. De fet, alguns diputats van explicar que ni sabien que Sémper utilitzaria l’eusquera des del faristol. A aquesta queixa, Sémper ha respost que no va fer res “estrany” perquè, al seu entendre, “estava habilitat per la costum”. “Entenc que no calia comentar-ho... En la reunió prèvia vaig avançar que diria alguna frase en eusquera”. En l’entrevista, el diputat basc ha relativitzat el cabreig expressat des dels quadres del seu grup parlamentari: “Hem de conviure amb naturalitat quan els companys interpreten que una posició es podia haver fet d’una altra manera”.
El cabreig de la bancada del PP
Diversos mitjans de Madrid van publicar aquest dimarts a la nit declaracions de fonts del PP que censuraven l’actuació del seu portaveu perquè consideraven que havia contribuït al fet que Alberto Núñez Feijóo hagi perdut una nova oportunitat efectiva d’atac contra els socialistes. Una de les companyes de partit que estarien més molestes per aquesta situació és Cayetana Álvarez de Toledo, que ni tan sols l’ha aplaudit.
Diputats citats pel diari El Mundo es queixen de l’actitud de Sémper al ple. “Ha estat un insòlit i gravíssim error. L’estupefacció entre els diputats és total. En tots els sectors. Veterans i joves. Durs i tous. És incomprensible”, deia una diputada que porta dues legislatures a la cambra. Un altre diputat afegia: “Ha estat un disbarat. Tens una oportunitat per dir quatre coses ben dites... i surts per aquí?”. “Ha deixat molt malament Cuca [Gamarra], que ha dit que s’ha de treure la paraula a qui parli en les llengües cooficials abans que entri en vigor la reforma”, afegia. Una altra veu mostrava el seu desconcert amb el portaveu del seu partit: “La gent està indignada. Un debat que teníem guanyat l’hem tornat a perdre".