El portaveu del PP i vicesecretari de Cultura i Societat Oberta, Borja Sémper, ha negat aquest dissabte que hi hagi hagut debat intern dins del PP sobre una possible abstenció a Pedro Sánchez per no dependre de Junts. Segons ha recalcat, un debat "es conclou" quan hi havia debat previ però "no existia aquest debat". Així s'ha pronunciat en una entrevista a RNE, després que veus com l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre hagi advocat per una abstenció del PP davant d'una investidura del líder del PSOE per tal que els socialistes no governin amb "comunistes, independentistes i filoterroristas".

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ja va rebutjar aquesta abstenció aquest divendres durant el seu debat d'investidura. "Li adverteixo que no admetrem el cinisme que ens demanin després vostès a nosaltres el que vostès es neguen a fer ara amb el partit més votat dels espanyols. Un altre pas més del cinisme, ja no", va recalcar a la bancada socialista. En ser preguntat llavors si queda conclòs aquest debat sobre l'abstenció, Sémper ha ressaltat que un debat "es conclou quan ja hi havia hagut un debat". "Li puc assegurar que no existia aquest debat", ha proclamat, per afegir que "sembla raonable que qui ha guanyat les eleccions reclami en justícia poder ostentar la presidència del govern espaynol" i al PP "ningú" li ha fet "una proposta alternativa".

Veu Feijóo "reforçat"

Sémper, que ha subratllat que Feijóo "surt reforçat" del debat d'investidura com a "candidat solvent" i com "un gran parlamentari", ha indicat que si Sánchez i el PSOE "concedeixen l'amnistia i algun tipus de referèndum" als independentistes, al PP li "tocarà fer oposició". En aquest cas, ha prosseguit, serà una "bona oposició" davant del que, segons el seu parer, seria "un mal govern espanyol" per als espanyols perquè dependrà dels "qui no tenen un projecte per a Espanya".

Dit això, ha censurat que el cap de l'Executiu en funcions no pugés a la tribuna d'oradors del Congrés, una cosa que ha titllat d'"absolutament irrespectuós". A més, ha negat que al PP li descol·loqués la pujada del socialista Oscar Puente a la tribuna d'oradors en substitució de Sánchez. "Amb el sanchisme, ja esperem qualsevol cosa lamentablement, qualsevol gir dels esdeveniments, qualsevol driblatge en curt, qualsevol ganivetada", ha assegurat, si bé ha admès que al PP el "va incomodar profundament" el contingut de la intervenció de Puente.

Pel que fa a si la resolució conjunta de Junts i ERC exigint l'amnistia i el referèndum per investir a Sánchez dona esperances al PP, Sémper l'ha rebutjat i ha afegit que qui ha d'estar "molt preocupat" és el PSOE. "En aquestes dates convé escoltar molt els independentistes, perquè són els qui ens estan demostrant que no menteixen i que no oculten les seves intencions", ha asseverat.

El basc al Congrés

Finalment, en ser preguntat si tornarà a utilitzar el basc des de la tribuna del Congrés, ha deixat la porta oberta i ha defensat el reglament de la Cambra com estava abans de la reforma per poder utilitzar les llengües cooficials perquè permetia aquest ús "autotraduint-se amb petites frases" i amb "paràgrafs breus" com va fer ell.

Dit això, ha assegurat que les llengües cooficials "no són patrimoni dels independentistes ni dels nacionalistes" i ha criticat la "teatralització" que ha realitzat el diputat de Bildu Oskar Matute en assegurar que les seves àvies al País Basc no les deixaven parlar basc. "Serà la seva perquè la meva ha parlat basc. I jo em nego a que un independentista tergiversi la realitat i tergiversi la història", li ha replicat.