El senador flamenc Mark Demesmaeker (N-VA) ha pressionat Espanya perquè acabi amb la irregularitat que suposa que el president a l'exili, Carles Puigdemont, no pugui visitar la Catalunya a aquesta banda de la frontera quan sí que pot anar a la resta d'Europa. "Què és el que no entén l'Estat espanyol?", s'ha preguntat sense embuts.
Demesmaeker s'ha pronunciat en aquest sentit en un vídeo que ha enviat a l'oficina europarlamentària de Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín que es va inaugurar ahir a Barcelona. "És una vergonya per a la UE que Puigdemont, Ponsatí i Comín no puguin tornar lliures a casa seva", ha insistit.
Ha recordat que durant la darrera Diada a Barcelona li van ensenyar les obres de l'oficina parlamentària i celebra que ara ja s'hagi inaugurat. "Espanya té gent exiliada, però no pots exiliar ni prohibir les idees", ha advertit. I ha subratllat que seguirà lluitant per l'autodeterminació dels pobles.
Mentrestant, el diputat de l'Assemblea francesa Sébastien Nadot (Moviment dels progressistes) també ha manifestat que "Espanya suprimeix els drets fonamentals de la UE" en impedir que Carles Puigdemont no pugui entrar a l'Estat espanyol.
"He d'expressar la meva inquietud per la supressió dels drets fonamentals de la UE en un país essencial com és Espanya, on eurodiputats escollits per gent de l'Estat espanyol no es poden presentar davant dels seus electors i no es poden traslladar al seu país. Tinc una inquietud forta per la democràcia [a Espanya]", ha afegit.
Nadot ha valorat molt positivament per això la inauguració de l'oficina parlamentaria de Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín a Barcelona, i ha insistit que és un "fort símbol" de "la democràcia que ha de renéixer, i per la qual cal combatre de forma permanent".
Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí van inaugurar ahir dijous al Born de Barcelona l'oficina, i aquest va ser el fil conductor de les intervencions que van protagonitzar des de Brussel·les. Els escoltaven dins l'oficina barcelonina la cúpula de Junts, els representants d'aquesta formació al Govern, i membres del Consell per la República, de l'ANC i d'Òmnium. Al carrer, més de 300 persones seguien l'acte, encaixats entre les terrasses plenes de turistes i passejants. Davant l'afluència de públic, al final de l'acte s'hi va presentar la Guàrdia Urbana, per les queixes d'un veí.
En les intervencions, els eurodiputats van recordar les dificultats que van haver de superar per aconseguir primer presentar-se a les eleccions i després prendre possessió de les seves actes. "No ens ho van posar gens fàcil, abans de sortir al camp havien expulsat tres jugadors", va recordar Puigdemont en referència a la negativa de la Junta Electoral a acceptar les llistes. "Però no ens han fet callar", va reblar.
Puigdemont, que va apel·lar els presents a ser "euroexigents", va subratllar que un cop a l'Eurocambra no es van quedar instal·lats a l'escó, sinó que han aconseguit que "la causa catalana sigui més europea que mai".