El senador nord-català François Calvet (del partit d'Emmanuel Macron) ha deixat en evidència Espanya al Consell d'Europa, després que els representants espanyols van fer pressió perquè no es publiquessin les conclusions d'un informe sobre Catalunya que criticava el manteniment de les euroordres, l'espionatge amb Pegasus i la inexistència d'avenços en la taula de diàleg. Al final el ponent letó Boris Cilevics va optar per retirar formalment les conclusions, si bé va publicar l'informe complet.
Calvet s'ha mostrat indignat amb l'actitud espanyola i ho ha expressat amb una nota. "Els parlamentaris espanyols s'han mobilitzat per evitar la publicació de l'informe de seguiment. Com a membre de l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa, expresso la meva perplexitat amb aquesta actitud contrària a l'esperit de la comissió de qüestions jurídiques i drets de l'home. Al meu entendre, és incomprensible que un Estat membre del Consell d'Europa que es considera una democràcia dediqui tota la seva energia a impedir la publicació de les conclusions d'un informe de seguiment", ha afegit.
Segons el senador, l'actitud dels representants espanyols "és una greu manca de respecte" cap a les institucions europees i la seva feina. "Recordo que el Consell d'Europa és un òrgan dedicat a promoure i a preservar la democràcia i els drets de l'home", ha insistit. "Molts membres de la comissió haurien preferit que els representants espanyols dediquessin els esforços a l'aplicació efectiva de les recomanacions debatudes i aprovades per l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa", ha apuntat.
Calvet recorda que va ser present en el debat de l'informe, que es plantejava si "s'ha de processar els líders polítics per declaracions fetes en l'exercici del seu mandat a Espanya i Turquia". Explica que la comissió es va felicitar per l'indult als presos polítics, però va expressar el temor que pugui ser impugnat als jutjats. "Pel que fa a la resta de recomanacions que s'havien formulat, la comissió va constatar, amb desgrat, que encara queden molts processos penals contra funcionaris o antics funcionaris catalans, com també ordres de detenció emeses contra responsable polítics que viuen a l'estranger", en al·lusió als exiliats.