Foc d’encenalls al Senat contra l’amnistia mentre a la Moncloa comença a aplanar-se el camí cap a una llei que posi fi a la judicialització del Procés. La cambra alta espanyola ha aprovat una moció del PP que denuncia que l’amnistia pot “dinamitar l’Estat”. El text ha tirat endavant a causa de la majoria absoluta que té el PP en aquest hemicicle. I ha comptat amb el suport de Vox i d’UPN. El PSOE, per la seva banda, ha titllat aquesta moció “d’antiga i vella”, alhora que Pedro Sánchez ha començat ja a posar la primera pedra aquest dimarts d’un acord d’investidura que inclogui l’exoneració dels fets del Procés, sense concretar els marges d’aquesta eventual llei.
La moció aprovada aquest divendres al Senat insta el govern espanyol en funcions a garantir els principis constitucionals i, davant "la política xantatgista dels independentistes”, proposa recuperar la política "d'acords d'Estat" entre les principals forces polítiques d'àmbit estatal. El text insisteix també en la igualtat de tots els ciutadans, un lema utilitzat contínuament pel PP des que es parla d'aprovar una possible llei d'amnistia. Sigui com sigui, la moció reprova qualsevol negociació política que inclogui “com a contrapartida la concessió d'una amnistia directa o indirecta” o qualsevol tipus d'indult o benefici judicial.
Segons exposa el PP en la justificació de la moció, en qualsevol democràcia europea, l'exigència de “procedir a dinamitar l'Estat de Dret com a pas previ o element nuclear d'una negociació”, seria “immediatament descartada, com una condició inassumible per a formar govern, per qualsevol partit polític democràtic”. Tal com ha defensat aquest dimarts Alberto Núñez Feijóo en una roda de premsa en el Congrés, el seu grup parlamentari al Senat interpreta que Pedro Sánchez ja té lligada la seva investidura. Perquè, al seu entendre, ha iniciat ja un “opac procés de negociació que compleixi l'exigència imposada per Carles Puigdemont”.
El PSOE titlla la moció "d'antiga i vella"
Ha estat la socialista catalana Eva Granados l'encarregada d'anunciar el 'No' del PSOE a aquesta moció. Ha assenyalat que aquesta proposta dels populars posa de manifest la causa de l'ensopegada d'Alberto Núñez Feijóo a les passades eleccions del 23-J. Perquè, tot i haver-les guanyat, no va aconseguir articular una majoria que tombés Sánchez. "Perquè no coneix l'Espanya del 2023", ha dit. "És una moció antiga i vella", just en el moment que "s'obre un nou temps al nostre país en el qual el diàleg és el mètode i la Constitució el marc de tota negociació", ha assegurat.
Junts, contra una moció "en blanc i negre amb música del No-Do"
Quan ha estat el torn de Junts per Catalunya, Josep Lluís Cleries ha sortit en tromba contra una moció "en blanc i negre amb música del No-Do de fons". Ha recordat que ara mateix cal "un pacte històric que reconegui que Catalunya és una nació". Ha lamentat que el PP hagi presentat, doncs, una moció de "perdedors" que convida Pedro Sánchez a "no pactar amb ningú" i arrossegar-lo a la "renúncia de ser president".
ERC critica el "fracàs polític" del PP
Per part d'Esquerra Republicana, la senadora Sara Bailac ha etzibat que el text proposat pel PP fa evident el "fracàs polític" i la "solitud" dels populars comandats per Alberto Núñez Feijóo. "Abordem l'amnistia com a punt de partida", ha agregat abans de recordar que l'objectiu és "l'autodeterminació de Catalunya".