Una organització internacional de polítics antiavortistes, anomenada Political Network for Values (PNfV, xarxa política pels valors), ha obtingut la cessió d'una sala del Senat per celebrar la seva VI Cimera Transatlàntica el proper 2 de desembre. "Per la llibertat i la cultura de la vida" és el títol de la cimera, segons ha avançat al seu web PNfV, organització que subratlla que la defensa de la vida cal fer-la "des del mateix moment de la concepció" i que cita el Senat espanyol com a entitat col·laboradora en el programa de l'esdeveniment.

L'autorització per cedir una sala a aquesta organització va ser aprovada per la Mesa del Senat el 17 de juliol, segons figura a l'acta de la sessió, juntament amb altres cessions d'espais de la seu parlamentària, com sovint fa la Cambra Alta a entitats que ho sol·liciten. En l'autorització, segons l'acta, únicament s'afegeix que es farà "sense que es generin despeses a càrrec de la Cambra i sense perjudici de la posterior fixació de la data de celebració de l'acte", ja que la data de desembre no figurava en l'autorització feta al juliol.

Una autorització "per unanimitat"

Fonts parlamentàries han indicat a EFE que aquesta autorització es va fer per unanimitat en aquesta sessió de la Taula, per tant amb els quatre representants del PP i els tres del PSOE. Fonts del PSOE han matisat que no és que els representants socialistes votessin a favor, sinó que en una lectura successiva de contractes administratius i de gestió i autoritzacions a diverses entitats no es van adonar que representava una associació denominada PNfV, i llavors si no s'oposen expressament no es vota ni es reflecteix a l'acta res més que l'autorització.

El segon punt del decàleg de PNfV és que "la defensa de la vida ha de dur-se a terme des del mateix moment de la concepció, on l'ésser humà es troba més vulnerable i indefens." La xarxa PNfV està presidida pel fundador del Partit Republicà de Xile, José Antonio Kast, i el seu president d'honor és l'exministre i exeurodiputat del PP Jaime Mayor Oreja. En el seu Consell Assessor figuren parlamentaris de Colòmbia, Mèxic, Brasil, Uruguai, Hongria, Polònia, Irlanda, Eslovàquia, Croàcia i Kènia, entre altres països.

El PSOE i Junts volen impedir-ne la celebració

El PSOE ha anunciat aquest dimarts en un comunicat que ha registrat al Senat un recurs d'empara a la Presidència per sol·licitar que no es permeti la celebració de la VI Cimera Transatlàntica de la PNfV, en tractar-se d'un assumpte divisiu en la societat, que no ha de tenir lloc a la seu parlamentària. El portaveu adjunt del PSOE a la Cambra Alta, Alfonso Gil Invernón, ha ressaltat que se senten "enganyats" pel PP, que amb la seva majoria absoluta controla la Mesa, i ha desafiat el president d'aquest partit, Alberto Núñez Feijóo, a dir que tampoc no recolza la celebració de la cimera antiavortista sl Senat, perquè si no ho fa estarà "donant un altaveu a la ultradreta".

De la mateixa manera, Junts ha presentat una sol·licitud de reconsideració a la Mesa del Senat perquè l'acte quedi anul·lat i no es participi en un "rentada de cara injustificable". L'escrit està signat pel portaveu de la formació independentista a la cambra, Eduard Pujol i posa de manifest que l'organització antiavortista "s'oposa als drets fonamentals de les dones, especialment pel que fa a la seva salut i autonomia personal". "El Senat no pot legitimar els objectius de l'organització ni normalitzar actes que van en contra de la igualtat i dels drets LGTBIQ+", ha afegit. És per tot això que els independentistes volen que no es permeti que el Senat "es presenti com una entitat col·laboradora d'un esdeveniment promogut per un grup que fomenta l'odi i la discriminació" i exigeixen "que s'apliqui el sentit comú i que el Senat no caigui en l'error de permetre la celebració d'un acte que indiscutiblement contravé els valors fonamentals d'una democràcia, tals com la igualtat, l'equitat i el respecte pels drets humans".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!