El Partit Popular està obstinat en convertir el Senat en un contrapès a les mesures que prengui l’eventual govern de Pedro Sánchez. De fet la majoria que els populars ostenten a la cambra baixa ja està servint com a mur de contenció -ni que sigui en el terreny del simbolisme- al full de ruta del PSOE, amb l’oposició a la llei d’amnistia com a principal arma llancívola. Si bé la setmana passada s’hi va aprovar una moció en contra a proposta dels populars, aquest dijous la formació conservadora ha anat més enllà i ha anunciat que convocarà els presidents autonòmics perquè es posicionin sobre la possible llei que estan negociant el PSOE, ERC i Junts per Catalunya.
Com? El PP vol convocarà la Comissió General de Comunitats Autònomes i, per ara, ha citat la Mesa i els portaveus per trobar una data de convocatòria de la comissió. És en aquest espai on els populars volen fer passar els presidents autonòmics per debatre sobre l’”aplicació efectiva dels principis d’igualtat davant la llei de tots els espanyols, i de solidaritat entre les Comunitats Autònomes”, segons han assegurat fonts del PP. La voluntat és que els presidents autonòmics, controlats en bona part pel PP després del 28-M, critiquin la posició del PSOE amb ERC i Junts per Catalunya.
Si bé la posició dels populars és sabuda, la proposta té l’objectiu de descol·locar els barons autonòmics del PSOE, com el de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, i el d’Astúries, Adrián Barbón. En una entrevista a EsRadio, Alberto Núñez Feijóo ha garantit que utilitzarà tota la seva força a les Corts i al poder territorial “davant d’aquesta anomalia democràtica” i “davant d’aquesta deriva autoritària que està patrocinant el candidat a la presidència del govern”.
D’aquesta manera el líder del PP multiplica la pressió contra l’amnistia, una missatge que entén que està agafant als carrers. “Hi ha una enorme tensió de gent que no entén com Espanya depèn d’un conjunt de polítics que avorreixen el país i plantegen la independència”, ha dit Feijóo aquest dimarts al matí. Amb tot, forma part d’una ofensiva per arraconar Sánchez, encara que no tingui cap mena d’efecte.
L’ofensiva al Senat
El PP té dos murs institucionals per combatre el relat del PSOE amb l’amnistia. Per un costat, gairebé tots els governs regionals i, per l’altre, la majoria absoluta del Senat. En vam tenir un exemple ben clar fa tot just una setmana. Mentre La Moncloa aplanava el camí cap a la desjudicialització del procés, la cambra alta va aprovar per majoria absoluta -amb l’ajuda de Vox i UPN- una moció del PP que denunciava que l’amnistia pot “dinamitar l’Estat”. El PSOE, per la seva part, hi va votar en contra al·legant que era una moció “antiga i vella”. En ser una moció, l’aprovació del text no va tenir cap efecte, més enllà d’un posicionament polític.