“Se suspèn i, en conseqüència, es deixa sense efecte el plantejament del conflicte d’atribucions”. El Partit Popular fa marxa enrere i apaga el xoc institucional contra el Congrés dels Diputats a costa de la tramitació de la llei d’amnistia. En un ple del Senat ad hoc i fugaç (que ha durat menys d’una hora), en un debat gairebé d’amagat i en una votació inèdita, per 140 vots a favor, un en contra, dues abstencions i 106 senadors que no han votat, la cambra alta, a instàncies del PP, ha desactivat el conflicte entre òrgans constitucionals. Només hi ha donat suport el PP, que s’ha quedat sol, mentre que el PSOE i els partits independentistes i socis d’investidura no han participat en la votació. UPN i Coalició Canària s’han abstingut i Vox hi ha votat en contra.

📝 El PP fa marxa enrere i no portarà al TC el xoc institucional amb el Congrés per l’amnistia

 

Inicialment, els populars adduïen, aferrant-se a un informe dels lletrats, que l’amnistia és una “reforma constitucional encoberta” i que, consegüentment, el Congrés havia furtat al Senat la competència en aquests procediments. Amb aquest argument, el Senat va requerir al Congrés que retirés la iniciativa per restituir els drets que considerava que havia vulnerat. És un procés amb un recorregut taxat per llei i que, un cop iniciat, desemboca al Tribunal Constitucional. Era el desenllaç que semblava lògic quan el PP va decidir encendre la metxa. Ara bé, culminant una estratègia desorientada, i després de la indefinició de les últimes setmanes, el PP ha preferit no prémer el botó vermell i renunciar a anar fins al final. Llençar la pedra i amagar la mà. Tanmateix, això no obsta perquè els populars presentin, com ja han anunciat i reiterat, un recurs d’inconstitucionalitat contra l’amnistia un cop estigui aprovada. En aquest cas, el PP impugnarà el contingut i el fons de la lley, mentre que amb el conflicte d’atribucions posava l’accent en les formes de la tramitació parlamentària.

El text que va registrar el PP i que s’ha aprovat aquest dijous al Senat és meridianament clar en les conseqüències de la votació d’avui, però és altament ambigu sobre els motius. L’escrit resa que “se suspèn i es deixa sense efecte” el plantejament del conflicte entre òrgans constitucionals perquè la Mesa del Congrés “va frustrar completament” el requeriment del Senat en “contestar incorrectament” i “impedir” que la qüestió es votés al ple de la cambra baixa. Tot i això, hores després de presentar-lo, fonts del PP van puntualitzar que els populars “mantenen la seva iniciativa” i que l’únic que feien era demanar que “s’ajorni” el tràmit fins que el ple del Congrés es pronunciï. Enmig d’això, hi ha la batalla de les dates. El 10 d’abril el Senat va engegar el xoc institucional i va obrir un termini d’un mes perquè el Congrés respongués la demanda. La Mesa del Congrés va aprovar la contestació el 16 d’abril, negant-se, com era d’esperar, a retirar la llei. El PP considera que avui clou el termini d’un mes que tenia el Senat per anar al TC després de la resposta negativa del Congrés i, per això, ha decidit enterrar el conflicte. Ara bé, malgrat tota aquesta cronologia, la Llei del TC també indica que l’òrgan constitucional que impulsa el conflicte (en aquest cas, el Senat) pot recórrer a l’Alt Tribunal en cas de silenci de l’òrgan que acusa d’invasor (el Congrés): per tant, el PP hauria pogut acudir-hi igualment.

A tot això, convé deixar clar que aquesta recollida de cable no evita que els populars presentin un recurs d’inconstitucionalitat a l’Alt Tribunal en contra de l’amnistia. Ara bé, això no podrà ser fins que la llei s’hagi aprovat definitivament, cosa que, si res no canvia, serà el dijous 30 de maig al Congrés. El PP el podrà presentar perquè té més de cinquanta diputats a la cambra baixa i, en canvi, Vox no podrà fer-ho perquè el 23J es va quedar amb 33 escons. Així mateix, el govern de l’Aragó, de coalició entre el PP i l’extrema dreta, va confirmar fa dos dies que també acudirà al TC i, a l’octubre, abans de conèixer-se el redactat de la llei, també van apuntar en aquesta direcció els executius la Comunitat de Madrid, Andalusia, Múrcia i Castella i Lleó.

L’oposició, en tromba contra el PP: “Ridícul absolut” i “deliri partidista” d’un PP “cooperador necessari” de l’amnistia 

Durant el debat, els portaveus que han pres la paraula, d’un costat a l’altre de l’hemicicle, han fet befa del rumb erràtic del PP en aquesta qüestió. Des de Junts, el portaveu Josep Lluís Cleries ha etzibat al PP que “quan un té majoria absoluta i fa el ridícul, fa el ridícul absolut” i ha denunciat una “situació esperpèntica” i una “barca sense rumb” del PP. “Organitzin-se una mica i fem les coses amb una mica de rigor, deixin la improvisació per a altres coses”, ha reblat. Esquerra Republicana no ha participat en el debat perquè considera que el PP “s’ha quedat sol en aquest deliri partidista” que “evidencia que ni ells mateixos es creuen el que defensen contra la llei” perquè el conflicte “no té cap tipus de base jurídica”. Això sí, la portaveu d’ERC al Senat, Sara Bailac, ha reaccionat en declaracions als mitjans de comunicació: “El Senat no pot continuar sent l’annex de Gènova i la seu de les ocurrències del PP contra tot i tots els que no pensen com ells”.

Per part del PSOE, Francisco Manuel Fajardo ha acusat els populars de no tenir la “gallardia” per anar al Tribunal Constitucion i de fer el “ridícul més gran que s’ha vist al Senat” fruit de la seva “empanada mental”, que els ha portat a actuar “amb les vísceres i no amb la raó i amb les regles de l’experiència parlamentària”. “Feijóo els ha deixat tirats, els ha utilitzat com a clínex i els ha llençat a les escombraries”, ha etzibat als senadors del PP.

Votació suspensió xoc institucional   Europa Press
Resultat de la votació sobre la suspensió del conflicte d’atribucions entre el Senat i el Congrés / Foto: Europa Press

Des de Més Madrid, Carla Antonelli ha proclamat que, després que el dimarts “es punxés la bombolla del seu metavers”, avui el PP ha rematat la “gimcana de desvergonya política i d’utilització maniquea” del Senat. Per part del PNB, Estefanía Beltrán ha criticat “l’obra de teatre” i la “presa de pèl” dels populars, que utilitzen el Senat com “si fos el seu mas particular”. I des de Vox, Paloma Gómez ha reprovat la “cerimònia de confusió” dels populars i ha retret al PP que “si no lluita fins al final per evitar que tiri endavant la llei”, es convertirà en “cooperador necessari” de l’amnistia.

El PP anuncia accions legals contra la Mesa del Congrés

Durant la seva intervenció, el senador del PP Antonio Silván ha llançat una interrogació: “La pregunta que ens hem de fer és perquè som avui aquí”. Una frase que ha aixecat els aplaudiments irònics de la bancada del PSOE, atès que ha estat el PP el que ha decidit convocar la sessió plenària amb 48 hores d’antelació, l’endemà d’un festiu a Madrid i quan molts senadors i assessors ja tenien viatges de tornada a casa seva. Així mateix, Silván ha reiterat que el PP no renuncia a “la interposició de tots els recursos” al seu abast contra l’amnistia i ha avisat que si la Mesa del Congrés “no compleix la llei”, el PP estudiarà “les accions que en Dret” poguessin correspondre “contra els acords de la Mesa del Congrés”. En el seu discurs, el senador del PP ha replicat a la senadora de Vox que no volien “llençar més llenya al foc” i ha defensat que el Senat “té dret a defensar les seves atribucions” i “mereix lleialtat constitucional”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!