El PP continua en el Senat la seva estratègia de frontal oposició a Pedro Sánchez. En aquesta ocasió, ha estat a través de la reprovació del ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, per la seva “gestió al capdavant de la política exterior d’Espanya”. Gràcies a la majoria absoluta dels populars, el ple de la cambra alta ha aprovat una moció impulsada pel PP, que és simbòlica i no té efectes vinculants, per 147 vots a favor, 112 en contra i 3 abstencions. Junts i ERC s’hi han oposat. En l’exposició de motius, el PP assenyalava que la política exterior d’Espanya “no només ha demostrat ser incoherent, sinó també ineficaç” per un govern que està “més preocupat per seguir al poder i resoldre els seus problemes interns que per mantenir una posició ferma i respectada internacionalment”. Els populars denunciaven que l’executiu està actuant “sense el suport de les Corts Generals i sense informar ningú” i està duent a terme una política exterior “on l’arbitrarietat impera en la presa de decisions, fins i tot a l’hora de fer nomenaments d’ambaixadors, cònsols o representants en organismes internacionals”.

El PP era molt crític amb el fet que el govern espanyol hagi adoptat en els últims anys “decisions en política exterior que han produït perplexitat i que han merescut el rebuig no només de l’oposició, sinó també dels seus socis de govern i de l’opinió pública”. “Amb les seves actuacions, ha aconseguit que Espanya estigui caient en la irrellevància més gran a l’escenari internacional”, esgrimia. I lamentava que la política exterior ha provocat “conflictes diplomàtics” amb Algèria, Argentina i Israel, “països tradicionalment «amics»”, i ha provocat que Espanya tingui cada vegada “menys presència i predicament” a Iberoamèrica. Així mateix, els populars alertaven que les “greus conseqüències” de tot això les “paguen tots els espanyols”. “Ni tan sols són capaços de prestar serveis adequats als espanyols de l’exterior, que pateixen les conseqüències d’una xarxa consular amb una infradotació sistemàtica de personal i de mitjans materials, que no es resol i, que afecten greument la qualitat dels serveis que reben els nostres compatriotes”, assenyalava el text.

Junts vota en contra, però demana que el govern espanyol “estableixi” les bases de l’acció exterior al Congrés

Durant el debat, Joan Bagué, senador de Junts, ha afirmat que la política exterior que està adoptant el govern de Pedro Sánchez és “preocupant”. Els juntaires discrepen “obertament” d’algunes qüestions i coincideixen amb el PP en la “necessitat d’un control parlamentari més gran” sobre determinades decisions. Tanmateix, han votat en contra de la moció: “És una ironia que sigui el PP qui vulgui un control més gran sobre les missions exteriors i la venda d’armes quan durant el seu govern no els va preocupar en absolut”, ha etzibat Bagué als populars. Junts considera que “l’idoni” seria que el govern espanyol apostés per “establir” les bases de l’acció exterior amb la resta de forces polítiques en el Congrés per “evitar aquests canvis de 180 graus cada vegada que hi ha un canvi de govern” i “definir una estratègia de reconciliació amb tots els socis, amb els quals no es va estar a l’altura en l’última legislatura”. En aquesta línia, Joan Bagué ha lamentat que en els últims vint anys, la política exterior d’Espanya hagi presentat un “comportament contrari al qual se li suposa que ha de tenir un estat seriós”, amb “canvi de prioritats” amb cada executiu.

ERC denuncia que el PP “utilitza” el Senat de manera “partidista” per estendre la “política del soroll"

Des d’ERC, lamenten que el PP “no té propostes més enllà d’utilitzar el Senat de manera partidista i fer extensiva la política del soroll a tots els espais”. Fonts republicanes consultades per ElNacional.cat reproven que la política internacional dels populars es basa en “convidar fatxes de tot el món al Senat i aliar-se amb Milei”. Per aquests motius, ERC “no els hi farà el joc” i atribueix la votació a una “guerra entre el PP i PSOE per veure qui tensiona més”. “Qui surt perdent és la ciutadania, que espera de la política solucions als seus problemes diaris”, conclouen les mateixes veus.

José Manuel Albares, el quart ministre reprovat pel Senat

D’aquesta manera, José Manuel Albares s’afegeix a tres companys seus al Consell de Ministres que també han estat reprovats per la majoria absoluta del PP al Senat. Fa quinze dies va ser el torn d’Óscar Puente, reprovat per la seva “manifesta incompetència” i la seva “incapacitat” per resoldre les “innombrables i constants incidències” en la xarxa ferroviària. En aquella ocasió, Junts i ERC van sumar-se al PP i van votar-hi a favor. A més, el febrer la cambra alta va reprovar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la mort de dos agents de Guàrdia Civil a Barbate amb l’abstenció d’ERC, Bildu, Junts i el senador de Sumar. I a l’abril va reprovar el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, per la seva “falta de respecte” a la cambra alta i la seva actitud amb l’informe de la Comissió de Venècia sobre la llei d’amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!