Nova reprovació contra la Moncloa al Senat. I ja en van cinc. En aquesta ocasió, el Partit Popular ha erigit la Cambra Alta en front d’oposició al govern espanyol a través d’una iniciativa per censurar la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. La moció s’ha aprovat amb 147 vots a favor, 109 en contra i 6 abstencions. Junts s’ha abstingut i ERC hi ha votat en contra. Quins motius han portat el PP a reprovar Montero? Al text, els populars assenyalaven quatre causes per carregar contra la ministra d’Hisenda. En primer lloc, “ometre de manera continuada el compliment de les seves obligacions” i no iniciar els tràmits necessaris per aprovar els pressupostos del 2024 i el 2025. En segon lloc, “bloquejar constantment la reforma del sistema de finançament autonòmic” i “postergar-la per raons contràries a l’interès general i als principis constitucionals d’igualtat i solidaritat”. En aquest punt, el text carrega contra els “compromisos polítics adquirits” pel PSOE amb ERC relatius a la “implantació d’una ‘quota fiscal’ en interès dels partits separatistes” i la “condonació privilegiada del deute”.
En tercer lloc, sotmetre els ciutadans a un “constant increment de la càrrega fiscal, en gran manera per la no-deflactació de l’IRPF”. I, finalment, per haver posat en dubte la presumpció d’innocència de Dani Alves després d’haver estat absolt d’agressió sexual, en unes “intolerables desqualificacions públiques” que “constitueixen un atac frontal i sense precedents” contra la independència del Poder Judicial. Durant el debat, la portaveu del PP al Senat, Alicia García, ha denunciat que Pedro Sánchez i María Jesús Montero condueixen Espanya a la “demolició de l’estat de dret” a través de “privilegis, desigualtat, abús de poder i atacs a la justícia i al Congrés”. “Estan en rebel·lia constitucional perquè, per primera vegada en democràcia, fa dos anys que governen amb uns pressupostos d’una altra legislatura amb un altre govern i un altre Congrés”, ha denunciat. I ha retret a la ministra que hagi convertit la Hisenda Pública en un “instrument de negociació política al servei del xantatge separatista” per “pagar la festa independentista i comprar una mica més de temps del seu cap en la Moncloa”.
Eduard Pujol (Junts) denuncia “l’opacitat” del Ministeri d’Hisenda i critica que la proposta del nou finançament és "horrorosa"
Per part de Junts, Eduard Pujol ha lamentat que la moció del PP és un “poti poti” que té a veure amb els “interessos electorals” dels populars a Andalusia i que “no va al moll de l’os”. “Estem en risc [pels aranzels de Donald Trump] i estem aquí distrets parlant no sé què de la ministra Montero. La veritat, deixem-nos de reprovacions de tres al cuarto engreixades amb el clenbuterol de la postveritat i centrem-nos”, ha verbalitzat. I ha dedicat el seu discurs a denunciar la poca informació que ofereix el Ministeri d’Hisenda i a criticar els acords d’ERC amb el PSOE. D’una banda, ha lamentat que, com que María Jesús Montero és “jacobina” i té “por a la veritat”, encara “no ha publicat les famoses i necessàries balances fiscals”. “Aquesta obscuritat és fatal, ens nega la possibilitat de saber l’abast real del drenatge econòmic que frena la potència econòmica de Catalunya”, ha reprovat.
I ha obert el capítol de dards als republicans: “Només que sigui per aquesta opacitat, Junts tindria motius de sobres per aplaudir la reprovació, però el PP retreu a la ministra una cosa que no és certa”, ha proclamat. Acte seguit ha esgrimit que “no és cert” que “estiguem davant d’un suposat nou finançament singular per a Catalunya”. “Una cosa que es vol aplicar a tothom no té res de singular”, ha afegit. I ha reblat: “És una proposta de nou finançament horrorosa que ha sortit de la mateixa factoria d’ocurrències que el no-traspàs de Rodalies. A Junts, ni volem la Renfe a Catalunya ni volem una cisterna sencera de calimotxo en forma de finançament si no ens resol l’asfíxia que patim i ens ofega”.
Sara Bailac (ERC) denuncia “l’anticatalanisme” del PP i avisa la Moncloa que no vol “promeses eternes"
Des d’Esquerra Republicana, Sara Bailac ha considerat que la iniciativa del PP és un “pamflet anticatalanista” que “fa exhibició del populisme fiscal” dels populars. La portaveu d’ERC al Senat ha desaprovat que la Comunitat de Madrid és “pionera” en una “cursa per abaixar impostos” que “s’ha contagiat” a la resta de les comunitats autònomes, mentre Catalunya “manté la pressió fiscal”. “Però els insolidaris sempre som els catalans”, ha ironitzat. “El que no volen vostès és que Catalunya es quedi amb tots els recursos que genera perquè veuen perillar el seu privilegi i ens exigeixen que tots els altres siguem solidaris quan Madrid és qui menys ho és”, ha afegit.
A més, ha denunciat que el text dels populars al·ludeix a una "condonació privilegiada del deute” de Catalunya, quan, en realitat, és una mesura que s’estendrà a tots els territoris: “Estan tan encegats pel seu anticatalanisme que no saben com justificar que també es condona el deute de les comunitats autònomes on governen”. Finalment, ha reiterat un missatge dirigit a la Moncloa: “Aquesta legislatura es basa en el compliment dels acords concrets, públics i transparents”. “Nosaltres volem resultats, no volem promeses eternes”, ha advertit. “Aquesta legislatura no se sustenta sobre grans discursos, rodes de premsa o la por que ve la dreta, se sustenta sobre acords i tenim un acord per millorar el finançament de Catalunya”, ha reblat.
Montero, Albares, Marlaska, Bolaños i Puente, els cinc ministre reprovat pel Senat aquesta legislatura
María Jesús Montero s’ha convertit en la cinquena ministra reprovada pel Senat aquesta legislatura, en l’estratègia del PP d’utilitzar el Senat per fer una frontal oposició a Pedro Sánchez. L’últim va ser el ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, que va ser censurat per la seva política exterior “incoherent i ineficaç”. El primer havia estat (el febrer del 2024) el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la mort de dos agents de Guàrdia Civil a Barbate (amb l’abstenció d’ERC, Junts, Bildu i el senador de Sumar). A l’abril, la Cambra Alta va reprovar el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, per la seva “falta de respecte” al Senat i la seva actitud amb l’informe de la Comissió de Venècia sobre la llei d’amnistia. I, el setembre, va ser reprovat el ministre de Transport i Mobilitat Sostenible per la seva “manifesta incompetència” i la seva “incapacitat” per resoldre les “innombrables i constants incidències” a la xarxa ferroviària (Junts i ERC van votar a favor).