El president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, de Vox, ha tornat a protagonitzar una polèmica relacionada amb la figura d'Aurora Picornell i les Roges del Molinar. Le Senne ha expulsat a les diputades socialistes, Mercedes Garrido i Pilar Costa, del ple per portar samarretes amb la imatge d'Aurora Picornell, coneguda com la Passionària de Mallorca. En un primer moment, Le Senne els ha ordenat a la vicepresidenta segona i secretària segona de la Mesa que es traguessin la samarreta, argumentant que s'ha de respectar la neutralitat de la Mesa. Tanmateix, les diputades s'hi han negat i el president ha ordenat un recés. Al retorn del recés, els ha tornat a insistir perquè es traguessin la samarreta, i els ha proposat que ocupessin alguns dels escons que empren quan fan preguntes al govern si volien seguir lluint les peces, però també s'han negat. Tot seguit, els ha comunicat que quedaven expulsades. Una decisió que ha provocat que l'esquerra —PSOE, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem—, han abandonat la sala en senyal de protesta. Com a conseqüència, el ple ha quedat suspès. 

Le Senne, reincident

A l'inici del debat d'una esmena a la totalitat de la derogació de la llei de memòria democràtica s'ha repetit l'enfrontament que per la mateixa causa es va produir el 18 de juny, quan Le Senne va trencar la imatge d'Aurora Picornell i les germanes Antonia i María Pascual que Garrido lluïa en la solapa del seu ordinador portàtil. Le Senne, imputat per aquest fet per delicte d'odi, ha argumentat que l'exhibició d'imatges de les tres dones assassinades per falangistes vulnerava l'obligació de neutralitat de la mesa del Parlament, mentre que l'esquerra ha replicat que cap article del reglament empara la seva decisió i que la imatge de víctimes de la repressió no poden ser considerada tendenciosa ni indecorosa. "Si cometo un delicte, acceptaré encantat la condemna", ha replicat el president del Parlament quan se li ha advertit de les possibles conseqüències judicials de la seva decisió.

El passat 18 de juny va esclatar la polèmica després que Le Senne estripés una foto d'Aurora Picornell, afusellada pel franquisme. Les dues diputades del PSIB tenien sobre la taula imatges de víctimes de la dictadura, en concret, de les Roges del Molinar, entre les quals hi havia la sindicalista i militant del Partit Comunista Aurora Picornell. Davant les imatges, el president va argumentar la suposada necessitat de "preservar la neutralitat de la sala" i va exigir que "retirin els retrats". Però les socialistes també s'hi van resistir i s'hi van negar a cedir a l'exigència, a més de respondre que les fotos són allà com a "acte de justícia i reparació". Lamentablement, Le Senne va perdre les formes i, amb violència, va arrabassar la fotografia que Garrido tenia enganxada a l'ordinador. Per la seva banda, Costa va aguantar a lloc amb les imatges uns segons més fins que el president també la va expulsar. 

El passat mes de setembre, Le Senne va haver de declarar als jutjats per aquesta acció, que va ser denunciada per les famílies de víctimes. Le Senne es va mostrar “content” de poder declarar davant el jutge i convençut que la denúncia quedarà en res i seria “una sorpresa” que no s’acabés arxivant. A més, el president ultradretà, va expressar la seva confiança en què el procediment finalitzi aviat “per poder dedicar-se a coses més serioses, que és el que esperen els ciutadans”. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!