El president del Parlament de les Illes Balears, Gabriel Le Senne (Vox), continua mantenint el seu càrrec després que els lletrats de la càmera hagin emès un informe jurídic en el qual consideren irregular, per un defecte de forma “no esmenable”, la seva expulsió del grup parlamentari de Vox, juntament amb el de Patricia de las Heras, presidenta de la formació a les illes, que van decidir els altres cinc diputats que es van rebel·lar contra Santiago Abascal. Aquests cinc diputats del grup parlamentari van fer un pols a la direcció del partit a Madrid expulsant Le Senne i de las Heras, el que va provocar una crisi institucional a les Balears. Le Senne va continuar en el càrrec després que la Mesa del Parlament aprovés per unanimitat encarregar dos informes per aclarir si el president de la càmera havia de deixar el càrrec o no. Seguint les instruccions del partit, Le Senne va iniciar una guerra jurídica que li permetia seguir momentàniament com a president a l'espera de la decisió dels lletrats, i ara ha guanyat la primera batalla que, per al moment, segueix mantenint-lo en el càrrec.
Deficiències en el procediment
L’informe jurídic que ha impedit la destitució de Le Senne ha determinat que la reunió en la qual els cinc diputats díscols de Vox (Idoia Ribas, Sergio Rodríguez, María José Verdú, Manuela Cañadas y Agustín Buades) van expulsar als dos membres afins a Abascal i a la direcció de Madrid presentava defectes de forma, com que no contenia “l’existència d’una convocatòria prèvia”, el que consideren "una deficiència" que no és "esmenable", ni tampoc que tingués “un punt del dia expressament referit a l’expulsió d’aquests diputats”. Els lletrats, per tant, dictaminen que el procediment emprat per a l’expulsió de Le Senne i de las Heras no va ser l’adient, i per tant els dos diputats segueixen formant part del grup parlamentari de Vox. En el text de 12 pàgines, els juristes conclouen que la seva funció és determinar si la resolució dels cinc diputats de Vox que van fer fora Le Senne i De las Heras va complir amb "els requisits formals bàsics per a la formació de la voluntat del grup parlamentari", no qüestionar el fons de la decisió.
La conseqüència de l’informe dels lletrats del Parlament és que la Mesa del Parlament, que formen el mateix Le Senne, dos diputats del PP i dos representants del PSOE, ha de considerar que l'escrit en què els cinc diputats enfrontats a la disciplina de Vox fan fora del grup el president i De las Heras no es pot validar. "No és procedent, per tant, aplicar les conseqüències jurídiques reglamentàriament previstes", destaquen els lletrats en l'informe.
Nova reunió per decidir l'expulsió
A partir d’ara, els set membres del grup parlamentari de Vox, els cinc rebels i els dos (Le Senne i de las Heras) que volen expulsar, s’hauran de tornar a reunir per tornar a votar complint tots els requisits formals i els preceptes que consideren els lletrats. D’altra banda, els lletrats han emès un segon informe en què determinen que qualsevol grup parlamentari podrà presentar candidat a la presidència del Parlament en cas que Le Senne acabi expulsat i no pugui mantenir el càrrec.
El president del Parlament s’ha mostrat “moderadament content” per la decisió dels lletrats, i encara confia en què pugui haver-hi una reconciliació amb els cinc companys de partit. “Per la meva banda no guardo rancúnia a ningú i estic obert, com sempre, al que demani el partit. Tot es pot arreglar si hi ha bona voluntat de totes les parts. El meu desig és que hi hagi pau i puguem tirar endavant la legislatura”, ha dit Le Senne, que segons ha avançat, la direcció nacional, ja està informada del contingut dels informes dels lletrats de la Cambra autonòmica, tot i que encara no se n'ha pronunciat. Amb qui no ha parlat, ha admès, és amb els diputats rebels. Cal recordar que aquest dimarts es va conèixer que el Comitè de Garanties de Vox havia ratificat la suspensió cautelar de militància d’Idoia Ribas, Sergio Rodríguez, Agustín Buades, Manuela Cañadas i Maria José Verdú, els cinc diputats díscols.