El tribunal de Sàsser ha elaborat, en paraules de l'advocat Gonzalo Boye, una sentència "breu, taxativa i tremendament tècnica". En poc més de tres pàgines, i després de recórrer tot el fil judicial que s'ha teixit al voltant del cas de Carles Puigdemont, la Cort d'Apel·lació recull els arguments sobre la immunitat del polític exiliat i sobre la suspensió de l'euroordre que tomben el posicionament del Suprem i del jutge instructor Pablo Llarena. La conclusió és que aquest tribunal no decidirà sobre l'euroordre fins que es pronunciï Luxemburg sobre les qüestions prejudicials i la immunitat del president a l'exili.

La decisió del tribunal, integrat per tres magistrats, recorda que el vicepresident del Tribunal General de la UE va advertir que Puigdemont gaudeix de la immunitat prevista als protocols de la Unió per als eurodiputats per "viatjar lliurement" per participar a les reunions del Parlament Europeu i complir amb les seves funcions com a parlamentaris, i que aquesta immunitat es manté "jurídicament intacta".

 

Recull els arguments exposats durant la vista sobre el cas de Lluís Puig: que les autoritats belgues han rebutjat executar l'euroordre contra Puig, que a diferència de Puigdemont no gaudeix d'immunitat, i que han advertit que l'execució d'aquest mandat danyaria els seus drets fonamentals. Recorda que va ser la negativa belga a lliurar Puig a la justícia la que va donar peu a la demanda de qüestions prejudicials del jutge Llarena al TJUE i que això ha deixat en suspens la demanda, com ha indicat el Tribunal General de la UE. De fet, la sentència recull textualment les afirmacions del vicepresident del TGUE en el sentit que "res fa pensar que l'autoritat judicial belga o l'autoritat de cap altre estat membre podria executar les ordres de detenció".

Per contra, tant el Suprem com el jutge instructor Pablo Llarena neguen aquesta suspensió. De fet, Llarena ha enviat avui un escrit a les autoritats italianes recordant-los que hi ha una euroordre contra Toni Comín i Clara Ponsatí, que avui eren a l'Alguer.

Petició de la Fiscalia

El text recorda que el Parlament Europeu va aprovar el suplicatori contra Puigdemont i que el polític independentista ha recorregut la decisió davant del Tribunal General de la UE a més de demanar la suspensió cautelar. 

L'escrit conclou que mereixen ser ateses les peticions del fiscal, que ha demanat posposar el procediment fins que el Tribunal de Justícia de la UE respongui a les qüestions prejudicials que li ha plantejat Espanya, i afegeix que la petició ha rebut el suport de la defensa del president a l'exili.

Per tot plegat conclou que la decisió se suspèn fins que el Tribunal General de la UE es pronunciï sobre la immunitat de Puigdemont i el Tribunal de Justícia decideixi sobre les qüestions prejudicials.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont amb Gonzalo Boye a l'arribada a la Cort d'Apel·lació de Sàsser / Europa Press