En el dia D del Tribunal Suprem, La Moncloa ha centrat els seus esforços en un àmbit: l'internacional. Perquè és fora de les fronteres espanyoles, començant pel Tribunal Europeu de Drets Humans i continuant per la nova euroordre contra Carles Puigdemont, on més està en joc la mateixa sentència. Tot just començar la jornada, a un quart de vuit del matí, ja ha difós un vídeo en diversos idiomes dels ministres defensant que Espanya és una democràcia. Després, al migdia, ha vingut la declaració institucional del mateix Pedro Sánchez, que també ha fet en anglès amb un llenguatge més planer i comprensible a l'exterior. I a la tarda ha estat el torn d'Espanya Global, la Secretaria d'Estat encapçalada per Irene Lozano, que ha convocat el cos diplomàtic acreditat a Madrid.
En una "sessió informativa" a la seu del Ministeri d'Exteriors a Madrid, la Secretaria d'Estat de l'Espanya Global ha convocat el cos diplomàtic acreditat a l'estat espanyol. El motiu era evident: la "sentència de la causa especial del Tribunal Suprem". Fins a les Torres Agora de la capital espanyola s'hi han acostat un centenar de representants diplomàtics, que han estat alliçonats per Irene Lozano sobre la qualitat del sistema judicial espanyol després d'un procés tan complex.
Durant aquesta sessió informativa, Lozano ha volgut rebatre els arguments dels independentistes, que qüestionen que Espanya sigui un estat de dret. La secretària d'Estat de l'Espanya Global ha contestat que, durant el procediment judicial, s'han garantit els drets de tothom, i ha defensat que a l'estat espanyol no es persegueix ningú per les seves idees, sinó per delictes. Un resum del que ha dit Pedro Sánchez en la seva intervenció en anglès des de la Moncloa.
La jornada ha començat ben d'hora. Pocs minuts després de les set del matí, a poques hores de la sentència del Tribunal Suprem, el govern de Pedro Sánchez ha volgut començar ja la batalla pel relat al món. És per això que ha fet públic un vídeo on la vicepresidenta Carmen Calvo i els ministres Josep Borrell, Fernando Grande-Marlaska, Isabel Celaá, Nadia Calviño, Teresa Ribera, Luís Planas, José Guirao i Pedro Duque "defensen les fortaleses de la democràcia espanyola" en diversos idiomes, com l'anglès, el francès, alemany o rus.
Després de la sentència, el mateix Sánchez ha fet una declaració institucional en anglès, on ha subratllat que el procediment judicial contra els dirigents independentistes ha estat transparent i just, que no es persegueix ningú per les seves idees i que a Espanya "ningú no està per sobre de la llei". Tot plegat a l'espera que el cas arribi a Estrasburg i que Bèlgica torni a resoldre l'euroordre contra Carles Puigdemont. En el primer intent va ser tombada.