En ple compte enrere per la publicació de la sentència, cada vegada són més les veus que apunten cap a una possible condemna per sedició i malversació als membres del Govern presos i per desobediència als acusats que ara mateix es troben en llibertat. Aquest dissabte, son El Español, El Mundo i la SER els mitjans que se sumen a aquesta hipòtesi, ja assenyalada per altres capçaleres i experts durant els últims dies a l'espera que es confirmi dilluns quan es notifiqui oficialment la sentència.
Segons publiquen, la Sala Penal del Tribunal Suprem ha arribat a un acord unànime per condemnar per sedició els presos. Aquesta condemna es traduiria en uns 15 anys de presó, el màxim que permet el Codi Penal per aquest delicte. Els membres de l'Executiu català afectats per aquesta condemna serien el vicepresident Oriol Junqueras, els consellers Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquin Forn i Dolors Bassa; l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els líders de l'ANC i Òmnium Cultural Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
Es descarta doncs l'acusació de rebel·lió que sostenia la Fiscalia i que podia suposar fins a 30 anys de presó. Segons apunten aquests mitjans, el Suprem ha arribat a la conclusió que els "incidents violents" del 20-S i de l'1-O "no van suposar que la violència fos concebuda ni utilitzada pels condemnats com a element estructural del pla per aconseguir la secessió".
La condemna dels presos també inclouria un delicte de malversació de fons públics, però no es concreta quina serà la seva extensió. Aquesta dada és la que pot fer variar la suma final d'anys de presó.
La resta dels acusats, els exconsellers Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó, rebrien una condemna per desobediència que no implicaria presó, sinó penes d'inhabilitació i multa. Tots tres serien absolts del càrrec de malversació pel qual la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat els demanaven set anys de presó.