Josep Miquel Arenas, amb el sobrenom de Valtònyc, ja pot tornar a casa seva, els Països Catalans. El cantant i raper ho ha anunciat aquest dissabte al matí a través d'una piulada després que l'Audiència Nacional espanyola hagi declarat prescrites les penes a les quals havia estat condemnat per enaltiment del terrorisme i hagin deixat sense efecte les ordres de detenció emeses internacionalment. Valtònyc feia sis anys que estava a l'exili. A Bèlgica. Juntament amb altres compatriotes exiliats, com el president Carles Puigdemont o els consellers Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí, malgrat que aquesta última ja va tornar fa uns mesos després de la reforma del Codi Penal.

Missatge del president

El retorn de Valtònyc ha estat rebut com a una gran notícia per als exiliats catalans, que arriba enmig de les negociacions entre Junts per Catalunya i el PSOE amb l'opció de l'amnistia sobre la taula. Per això, Carles Puigdemont li ha enviat un sentit missatge al seu company d'exili. "Que tinguis un bon retorn a la teva terra, que és la nostra. Amb tu, tots tornem una mica", ha dit el president des del seu perfil de X, antic Twitter. El president Puigdemont també li ha agraït la resistència del raper en un "exili injust" i per acompanyar els altres exiliats. "Ha estat un honor compartir aquest viatge", ha dit. 

El mateix Josep Miquel Arenas havia agraït la tasca i el paper del president Puigdemont en la seva lluita a l'exili en la piulada en la qual el raper ha anunciat el seu retorn. "Gràcies per haver-me acompanyat durant aquests 6 anys d'exili i ara també en aquest primer trajecte de tornada a casa. Per tot el que hem lluitat, rigut, viscut i plorat. Gràcies, President", deia el raper català. 

Un viacrucis judicial

Valtònyc va ser condemnat per l'Audiència Nacional a 3 anys i mig de presó per l'Audiència Nacional pels delictes d'enaltiment al terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona, i amenaces no condicionals, pel contingut d'unes cançons de les quals era l'autor i que va pujar a internet. El passat febrer del 2018, el Tribunal Suprem va confirmar la seva condemna i immediatament se'n va anar a l'exili, on l'advocat Gonzalo Boye va assumir la defensa de la seva causa. 

Bèlgica, igual que en els casos de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Lluís Puig, va rebutjar la seva extradició. El Tribunal Constitucional belga, arran del cas de Valtònyc, va declarar inconstitucional els delictes per injúries a la corona que encara estava regulat al Codi Penal del país.