Negociacions d’última hora per a intentar salvar les mesures per fer front a la sequera. El principal front de conflicte del Govern amb l’oposició era el règim sancionador, que va portar a aprovar pels pèls el decret i fer fracassar la cimera de l’aigua convocada pel president Pere Aragonès. En aquests moments, Esquerra Republicana manté converses tant amb el PSC com amb Junts per a Catalunya —i volen ampliar-les als comuns— per a intentar arribar a un consens. La proposta que posen damunt la taula: posposar les sancions als ajuntaments incomplidors fins que no es convoqui la línia d’ajudes per a les obres. Justament la setmana que ve el ple del Parlament votarà una proposició de llei dels juntaires per fer una moratòria de les multes fins a l’1 de juliol, que suposaria un gir respecte del decret aprovat.

Els republicans han posat en marxa els contactes per evitar que les mesures de mínims descarrilin. Unes converses que continuen, amb intercanvis de documents, per a intentar “construir un marc d’acord que l’excepcionalitat ens demana”. Per això la portaveu nacional Marta Vilalta ha instat tots els partits a “defugir actituds electoralistes” i “desencallar posicions enrocades”. La dirigent republicana ha insistit que el moment “requereix la màxima corresponsabilitat de tothom”.

Malgrat la discreció de les negociacions, fonts republicanes expliquen la proposta que han posat damunt la taula: esperar a aplicar les sancions fins a la convocatòria de la línia d’ajudes específiques per als ajuntaments. Segons Marta Vilalta, aquest podria ser el “desllorigador” d’un acord global. Per a la formació que integra el Govern, és imprescindible que tant les subvencions per a les obres (per evitar el malbaratament d’aigua) i una “aplicació efectiva” del règim sancionador “vagin alhora, en paral·lel”. La portaveu d’ERC ha subratllat que aquestes multes “són dissuasives, no persecutòries”.

Marta Vilalta no s’ha estalviat les crítiques contra el govern espanyol per la seva gestió de la sequera. Ha carregat especialment contra la Conca Hidrogràfica de l’Ebre, per tancar el canal de l’Urgell d’un dia per l’altre “sense planificació ni mesures prèvies”. Ho ha contraposat amb l’actitud proactiva del Govern de Catalunya,

Què hi diu el PSC?

Fins ara, els socialistes han defensat ajornar les sancions fins al mes de setembre. Aquest mateix dijous, en roda de premsa al Parlament, la portaveu Alícia Romero ha acusat el Govern d’Aragonès de “carregar” novament les responsabilitats als municipis. En la mateixa línia s’ha pronunciat la diputada Sílvia Paneque: “Les sancions poden recaptar diners, però no litres d'aigua. Ens allunyem de la picabaralla entre dates, l'objectiu és donar als ajuntaments la possibilitat de millorar la seva xarxa”.