Per fi ha arribat el dia D(els indecisos). La data del 12-M del 2024 que ha estat en el punt de mira de totes les informacions al llarg de les darreres setmanes, marcarà un punt d’inflexió en el futur de Catalunya, com ho va ser l'1 d’octubre del 2017. Les eleccions al Parlament de Catalunya convoquen a 5,7 milions de catalans a les urnes, que hauran de decidir el “ser o no ser del procés” independentista, segons coincideixen la majoria de portades dels principals diaris de Catalunya i Madrid. Així, a manca de referèndum pactat o no pactat, les eleccions catalanes es plantegen pràcticament com un plebiscit a la independència, un duel entre la Catalunya que mira a Espanya i la Catalunya que segueix anhelant un futur en el qual pugui decidir plenament tots els aspectes de la seva existència com a país. 

Però sí el soliloqui “ser o no ser” del Hamlet de Shakespeare ha passat a la història de la literatura universal i com a sinònim dels dubtes existencials de l'ésser humà, el “procés o no procés” marcarà la història contemporània de Catalunya, que no és Dinamarca, però també és un país petit, però molt gran en cultura, capacitat econòmica (representa el 19% del PIB d’Espanya) i tradició democràtica. El futur de Catalunya està en joc (en això coincideixen tots) i bona part està en mans del mes del 32% d’indecisos que encara figuraven aquest dissabte en l’últim sondeig de l’enquesta prohibida del Diari d’Andorra publicada a El Nacional.cat que augurava un empat tècnic entre el PSC i Junts+ i una participació que se situaria prop del 65%.

Catalunya decideix, en aquesta qüestió tothom està d’acord, i un aspecte que també destaca, quant al disseny de les portades dels diaris catalans, és l’aposta per utilitzar una il·lustració com a imatge i no donar cap protagonisme als candidats. És el cas de El Periódico, l’Ara i El Punt Avui, mentre que La Vanguardia segueix fidel a la seva tradició, de fa 40 anys, de convocar a tots els candidats per una fotografia personalitzada, que en aquesta ocasió ha retratat davant la desembocadura del Besòs, en una escenificació d’un “pacte de l’aigua”, amb l’absència històrica de Junts+, que va declinar participar perquè no pot comptar amb la presència física el seu candidat, Carles Puigdemont, desterrat a un l’exili forçós.

Clau 'hamletiana' a Madrid

Les capçaleres de Madrid enfoquen les eleccions d’aquest diumenge precisament en clau hamletiana entorn del procés independentista. "Catalunya decideix si entra en una nova era per deixar enrere el 'procés'"; titula El País, que destaca el dilema que amaguen les eleccions d’aquest 12-M: “Els independentistes es juguen mantenir la seva majoria absoluta en el Parlament davant els socialistes de Salvador Illa, favorits en les enquestes però sense garanties de poder armar pactes alternatius”.

 A El Mundo plantegen les eleccions com un plebiscit a la independència que també tindrà conseqüències en el govern espanyol. “Catalunya examina el 'procés' i la governabilitat de Sánchez", titula el rotatiu madrileny, que segons diu, “els catalans votaran amb la por a un bloqueig després d’una dècada de divisió avivada per la causa independentista” i afirma que “la Moncloa fia el seu futur polític a què Illa obtingui un bon resultat, mentre que Feijóo se la juga enfront de Vox”.

Per La Razón, la clau estarà en la participació, i en concret, en els punts claus que, segons el diari del Grup Planeta, estan en “Barcelona i els majors de 44 anys” que seran els que “decidiran la Generalitat”. Les conseqüències que tindrà per la gobernabilitat d’Espanya també centra l’atenció del diari, que assegura que “l’onada expansiva dels pactes” postelectorals “arribarà fins a La Moncloa”, i es fa ressò d’una suposada inestabilitat en la Generalitat en els darrers anys. “Des de 2012, els catalans han votat en sis ocasions en autonòmiques i no s’ha esgotat cap legislatura”.

L’ABC, l’altre diari de les Espanyes, passa olímpicament de les eleccions catalanes en la seva portada, que dedica a la guerra bruta en la fiscalia, i assegura que “l’associació majoritària de fiscals L'associació majoritària de fiscals estudia plantar Garcia Ortiz en la reforma del seu Estatut” i parla d’un “nou front obert en el llarg llistat de polèmiques encadenades de escollir per Sánchez per controlar la Fiscalia”.

A Catalunya, La Vanguardia, sobre la fotografia personalitzada amb els candidats, titula “Catalunya decideix si gira el rumb”, un rumb que passa pel futur que “es dirimeix entre el PSC i l’independentisme, amb Junts i ERC disputant-se el lideratge”. El diari dels Godó també reparteix més joc a la seva portada, on es fa ressò de les protestes per Gaza “que li poden costar la reelecció a Biden” i també que “el BBVA haurà de millorar l’oferta i buscar un pacte amb l’executiu”. La resta de les portades dels diaris catalans, són monogràfiques. 

Portades monogràfiques

El Periódico destaca a tota plana que “Catalunya decideix”, i que els electors acudeixen a les urnes amb la incògnita dels pactes que decidiran el Govern. També publicita com a contingut el resum del programa dels partits sobre els 7 principals reptes dels pròxims quatre anys, i explica que “el futur de la legislatura espanyola, pendent de l’aritmètica de les aliances al Parlament”. El diari ARA, per la seva part titula “A les teves mans”, que il·lustra amb una gran mà amb una representació de ciutadans (una de les dones porta un mocador al cap), que sostenen un gran sobre amb la papereta del 12-M a l’interior. Per últim, El Punt Avui  també publica en la seva portada monogràfica la imatge d’una il·lustració d’un tres en ratlla i la paraula “votem”, amb el subtítol “5,7 milions de catalans trien avui entre seguir el camí del referèndum o posar fi al procés. El PSC i Junts es disputen el triomf, però ERC seria clau en qualsevol pacte.

'El País' 12
'El País' 
'El Mundo' 12
'El Mundo' 
'La Razón' 12
'La Razón' 
'ABC' 12
'ABC' 
'La Vanguardia' 12 CAT
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 12
'El Periódico'
'Ara' 12
'Ara' 
'El Punt Avui' 12
'El Punt Avui' 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!