80 anys després, ERC tornarà a ostentar la presidència de la Generalitat. L'espera se li ha fet eterna, però finalment, catorze setmanes després de les eleccions catalanes, Pere Aragonès serà proclamat 132è president aquest divendres 21 de maig. El ple, així ho ha convingut el candidat amb la presidenta del Parlament, arrencarà aquest mateix dijous a les 4 de la tarda amb la intervenció del líder d'ERC. L'endemà al migdia serà investit per majoria absoluta i dilluns ja prometria el càrrec de president. Tot això sempre que no hi hagi un gir de guió d'última hora, gens previsible però mai del tot descartable en política catalana. 

L'aspirant exposarà el seu programa de govern a l'hemicicle, que serà el resultant de l'acord subscrit amb Junts per Catalunya per repetir la coalició i del que es va pactar amb la CUP per aconseguir el seu suport a la investidura. Posteriorment respondrà individualment a cadascun dels presidents dels grups parlamentaris

Aragonès té lligats 74 vots a favor, una folgada majoria absoluta que li permetrà sortir victoriós en primera votació. Des de Pasqual Maragall l'any 2003 que un president de la Generalitat no obtenia un aval tan ampli. La creu, que el líder d'ERC passarà a la posteritat com el primer que haurà passat la penitència de protagonitzar dues investidures fallides abans d’assolir la presidència. A finals de març va ensopegar dues vegades seguides amb l'abstenció de Junts per Catalunya. 

Junqueras, a la presa de possessió

La intenció del futur president, el primer d'Esquerra Republicana de la història de la democràcia, és prendre possessió del càrrec tan aviat com pugui. Fonts properes a Aragonès confirmen a ElNacional.cat que hi serà present el president del partit, Oriol Junqueras, que demanarà un permís penitenciari. L'acte, indiquen responsables de l'organització, serà dilluns a última hora de la tarda. Abans cal superar la corresponent burocràcia real.

Pendents del rei i el BOE

El timing depèn del Rei, que és qui l'ha de nomenar oficialment, a proposta de la presidenta del Parlament, que li comunica qui ha resultat investit. Durant l'època de Joan Carles I, aquest tràmit es feia presencialment. El president o presidenta de la cambra catalana viatjava a la Zarzuela. Quan Forcadell va arribar a la presidència del Parlament, ja amb Felip VI, el nou monarca va rebutjar rebre-la. La comunicació es va fer per escrit, cosa que d'altra banda agilitza la gestió. 

El següent pas, després de prometre el càrrec, serà nomenar el govern. La idea és que el decret amb el nom dels nous consellers s'oficialitzi a mitjans de setmana, perquè de cara a dijous puguin prometre el càrrec i començar ja a funcionar amb la primera reunió del nou executiu. 

Contrast amb el 155 de Torra

Fins que el nomenament del Rei no surti publicat al BOE i al DOGC, Aragonès no pot prendre possessió del càrrec al Palau de la Generalitat.


Imatge de la presa de possessió de Torra. / EFE

L'any 2018, amb el Govern de la Generalitat intervingut pel 155, Quim Torra va optar per una celebració sòbria i austera, en consonància amb el moment. Els únics convidats, la seva família i el president del Parlament, Roger Torrent. En el breu discurs de presa de possessió, Torra va evitar qualsevol menció a la Constitució espanyola. Per evidenciar l'excepcionalitat de la situació, amb Puigdemont a l'exili, Torra va renunciar a penjar-se la medalla de president, que habitualment col·loca el president sortint al nou.

Un dels interrogants és, precisament, qui l'hi posarà a Pere Aragonès. Fonts del seu entorn sí que avancen que l'acte protocol·lari que ja s'està començant a organitzar serà més pompós que el de fa tres anys. Això sí, sempre amb les mesures de seguretat imprescindibles a què obliga la pandèmia. 

A la imatge principal, Aragonès arriba al Parlament. / S. Alcàzar