"Podria ser Felip l'últim rei d'Espanya?", amb aquest titular tan contundent i categòric, la revista britànica The Spectactor obre un reportatge sobre la Corona dels Borbons. I situa el punt d'inflexió d'aquest possible desenllaç a partir de la crisi del coronavirus. L'article, firmat pel periodista Jim Lawley, fins i tot posa data de caducitat: "És a la tardor, quan començarà a notar-se la crisi econòmica, la demanda popular d'un referèndum podria esdevenir irresistible i el vot podria anar fàcilment en contra de la monarquia. Per dir-ho sense embuts: si centenars de milers d'espanyols perden la feina, és difícil que Felip la mantingui". Relaciona com una causa-efecte ambdós llocs de treball: el de la ciutadania espanyola i el del Rei.
Per arribar a aquesta conclusió, Lawley situa la prèvia amb fets. De Felip VI diu que "està a punt de perdre la feina" i, més enllà del coronavirus, repassa tot l'entorn de la família que ha originat aquest caldo de cultiu: la cacera d'elefants de Joan Carles I a Botswana l'any 2012, el judici a la infanta Cristina que va acabar amb la presó del seu marit Iñaki Urdangarin, i ara, els suposats fraus fiscals i pagaments en comptes no declarats de l'emèrit amb una amant pel mig, Corinna Larsen, que hauria rebut 65 milions de dòlars en concepte de regals.
El diari també destaca el malestar que es percep a la societat espanyola. L'exemple més clar, la cassolada contra la monarquia el passat 18 de març, coincidint amb el seu discurs per les víctimes del coronavirus: "La gent està enfadada. Quan Felip va dirigir un missatge televisiu tenia com a objectiu unir la nació pel control de la pandèmia. Però van aparèixer protestes com a resposta dels seus súbdits des dels balcons per exigir que el seu pare donés els presumptes guanys aconseguits de forma fraudulenta al sistema públic sanitari". Per tot plegat, aquest article situa la figura del rei actual com "una víctima innocent que haurà tingut un breu regnat". En aquest cas, The Spectator no analitza el vincle directe i el coneixement que Felip VI tindria, si s'avalen les proves, dels comptes a Suïssa de Joan Carles I.
En clau de futur, aquesta publicació conclou que seria la tercera vegada que passaria a la història de la monarquia espanyola contemporània. Els precedents són Isabel II (1843-1868), a qui titllen de faldillera: "La gota final va ser quan va agafar d'amant el fill d'una pastissera italiana" i Alfons XIII (1902-1931) que "es va exiliar a Marsella i va acabar freqüentant tots els bordells". La història es podria repetir per tercera vegada. The Spectator tampoc passa per alt els afers sexuals de tots ells. Aquesta revista britànica va néixer l'any 1828, està especialitzada en política i cultura i la seva línia editorial és tirant a conservadora i de dretes.
Òmnium no ha passat per alt el reportatge i l'ha mencionat a través de les seves xarxes: "Sembla que potser sí que serà conegut com a Felip l'Últim, aquest Borbó. Fins i tot s'ho plantegen a la premsa britànica".
Sembla que potser sí que serà conegut com Felip l'Últim, aquest Borbó. Fins i tot s'ho plantegen a la premsa britànica: "Felipe could be the last King of Spain".#coronaciao 👑👋https://t.co/1ggu1beioB
— Òmnium Cultural (@omnium) July 15, 2020