Finalment aquest divendres hi ha hagut acord per ajornar les eleccions del 14 de febrer. La nova data, proposada pel Govern i acceptada per tots els grups parlamentaris menys pel PSC, serà el 30 de maig. Per això, el vicepresident Aragonès signarà aquesta tarda un decret de suspensió de les eleccions i la segona setmana d'abril se'n signarà un altre de nova convocatòria. Així, es posarà en marxa el nou calendari electoral.
Aquestes són les principals claus que se sap a hores d'ara.
El calendari de les eleccions del 30 de maig
Amb la nova data de les eleccions al Parlament de Catalunya, hi ha almenys dos dies assenyalats segurs:
- L'inici de la campanya electoral, el 14 de maig, ja que segons la Llei de Règim Electoral General (LOREG) s'estableix que tingui una durada i acabi a les 00 h del dia anterior a la votació.
- El dia de reflexió, el 29 de maig.
Canvis en el vot per correu
L'ajornament de les eleccions canvia, però, la petició del vot per correu. A causa de la pandèmia de la Covid-19, el Govern havia començat una campanya per promoure que els ciutadans exercissin el dret a vot a distància. Segons la LOREG, aquest vot es pot sol·licitar a partir de la data de convocatòria de les eleccions i fins al desè dia abans de la votació, el 20 de maig.
Pel que fa al vot des de l'estranger, les persones que ho vulguin hauran de presentar la petició de vot "no més tard del cinquè dia abans de l'elecció". Per tant, la data màxima de cara a les noves eleccions seria el 26 de maig. Tot i això, com ja va passar amb el 14-F, es podria allargar el període fins tres dies abans dels comicis per tal de garantir la participació.
Per què s'ajornen les eleccions al 30 de maig?
El Departament de Salut, segons ha exposat la consellera Alba Vergés durant la reunió de la mesa de partits d'aquest divendres, preveu que el 30 de maig els col·lectius més vulnerables ja estaran vacunats i que hauran pogut rebre la vacuna entre el 9 i el 30% dels ciutadans.
Tot i això, des d'alguns partits com la CUP i el PDeCAT s'han mostrat crítics amb aquesta decisió i consideren que des del govern no s'han seguit criteris objectius per decidir aquest dia en concret. Tot i això, han donat suport a l'ajornament de les eleccions, a diferència del PSC. Durant la seva compareixença, el líder socialista Miquel Iceta no ha descartat la possibilitat de recórrer a la justícia el decret de suspensió que aquesta tarda signarà el vicepresident Aragonès. Abans de decidir, vol veure'l. En aquest sentit, avisa al Govern que cal que es limiti "a un canvi de data i no de les regles del joc".