El ministre de l'Interior de Sèrbia, Aleksandar Vulin, ha agraït expressament a Espanya que no reconegui la independència de Kosovo. En una compareixença conjunta amb el seu homòleg espanyol, Fernando Grande-Marlaska, Vulin s'ha atrevit a dir aquest dijous que ambdós països saben "què és el mal del separatisme", en clara referència a l'independentisme català.
El ministre serbi ha agraït a Espanya la seva "actitud ferma" en el "fals Estat de Kosovo": "La veu d'Espanya és molt important per a nosaltres". I és que Espanya és un dels cinc únics països de la Unió Europea que no reconeixen Kosovo. Els altres són Grècia, Romania, Eslovàquia i Xipre. Ara bé, Espanya és l'únic que ho fa per motius aliens al conflicte territorial que es viu als Balcans.
"Espanya i Sèrbia són dos països allunyats per moltes coses, però en una cosa estem d'acord i som iguals, sabem què és el mal del separatisme i sabem que només el respecte al dret internacional pot garantir una pau duradora", ha reivindicat el ministre de l'Interior serbi.
La resposta de Sèrbia a l'autodeterminació
En ser preguntat pels referèndums d'autodeterminació, Vulin ha respost que quan l'OTAN "va atacar l'any 1999" el seu país sobirà, "ningú no va preguntar per cap referèndum". "Simplement ens van bombardejar", ha lamentat.
"Malgrat com de grans i forts són tots aquells que pensen que hem d'abandonar la lluita pel dret internacional i la integritat de la República de Sèrbia, nosaltres acatarem el dret internacional i el nostre dret de subsistir dins de les fronteres", ha sentenciat el ministre de Sèrbia.
El que no ha dit Vulin, però, és que la declaració unilateral d'independència de Kosovo de l'any 2008 no va ser il·legal, segons va concloure el Tribunal Internacional de Justícia. "El dret internacional general no contempla prohibicions sobre les declaracions d'independència i, per tant, la declaració del 17 de febrer de 2008 no viola el dret internacional general", va dir el 2010 Hisashi Owada, president del tribunal.
Borrell, en una posició surrealista
La negativa d'Espanya a reconèixer Kosovo i els agraïments de Sèrbia al govern de Pedro Sánchez deixen en evidència al seu exministre Josep Borrell, que ara, com a Alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat, no només es veu obligat a reconèixer Kosovo -ja que la majoria dels 27 ho fan- sinó que actua com a mediador entre ambdós països.