Sergi Sabrià ha anunciat emocionat aquest dijous la seva dimissió com a viceconseller d'Estratègia i Comunicació del Govern en funcions, un càrrec que ocupava des de principis del 2024, per l'escàndol dels cartells difamatoris i denigrants contra els germans Ernest i Pasqual Maragall. Ho ha fet, però, negant qualsevol paper en aquest cas: "No ho faig perquè sigui culpable, ni perquè m'hi senti, ho faig perquè crec que és la millor aportació que puc fer a ERC". El mateix Ernest Maragall ha seguit en directe des de la seu, i acompanyat d'altres càrrecs, la intervenció de Sabrià, que ha estat aplaudit. També hi havia conselleres del Govern com la vicepresidenta Laura Vilagrà o Natàlia Mas, els líders del partit al Parlament, Josep Maria Jové i Marta Vilalta, i treballadors de comunicació del partit.

En la mateixa roda de premsa també ha negat que existeixi una estructura paral·lela dins del partit, com apuntava el diari Ara. "No hi ha estructura paral·lela, hi ha campanyes que són amb el logo del partit i altres que són més properes a l'activisme. I totes estan autoritzades i finançades amb transparència. Les campanyes de difusió de missatge sense logo són habituals i potser les campanyes contemporànies no són tan boniques com ens agradaria", ha assegurat Sabrià, que ha tornat a negar, però, tenir cap responsabilitat en el cas dels cartells contra els Maragall. Amb tot, sí que ha reconegut el seu paper en altres campanyes, com la que va consistir a enviar un grup de mariachis davant la seu de Junts el dia que aquest partit decidia si havia de continuar o no formant part del govern de Pere Aragonès. 

Ernest Maragall i altres càrrecs d'ERC aplaudeixen Sabrià en acabar la intervenció / Foto: Carlos Baglietto

Sabrià ha defensat la seva feina com a cap de comunicació del partit, recordant que des que ell va assumir aquesta responsabilitat, el partit ha arribat a guanyar eleccions espanyoles i, fins i tot, "complir el somni" de tornar a arribar a la presidència de la Generalitat. Sabrià ha volgut exculpar-se del cas dels cartells denigrants contra els germans Maragall, assegurant que des que va arribar a formar part de l'equip de Pere Aragonès al Govern, la seva responsabilitat en el partit va anar minvant, tret de l'última campanya electoral. Així, ha reconegut que si bé "la seva prioritat ha estat ser útil al país, ha donat un cop de mà quan algú no ha estat a l'altura, quan ha fet un ús pervers de les eines que disposava", en referència a Tolo Moya: "Em va tocar fer de bomber, apagar l'incendi que havien provocat d'altres", ha resolt, reiterant que si plega de la seva responsabilitat en el govern en funcions, no és perquè sigui culpable ni perquè s'hi senti, sinó perquè creu que és "la millor aportació" que pot fer. 

Sabrià apunta a Junqueras

En aquest sentit, ha assegurat que quan es va assabentar de tot plegat, ho va traslladar a la direcció. Preguntat per si Junqueras ho sabia (l'expresident ha deixat clar que no), ha dit que no va ser ell qui l'hi va traslladar personalment, però que com a màxim dirigent del partit, se'n va assabentar en aquell moment. Així, Sabrià ha revelat que no es parla amb Junqueras des de la nit de les eleccions espanyoles, fa gairebé un any, i ha apuntat a ell quan ha assegurat que hi ha persones que han volgut precipitar la seva marxa amb "acusacions infundades".

Sense càrrecs de partit però amb un llarg historial

La setmana posterior a les eleccions del 12-M, on ERC va perdre milers de vots, Sabrià va anunciar, com el president Aragonès, de qui n'ha estat la mà dreta al Palau de la Generalitat, que deixaria la política activa un cop es formés un nou Govern, en línia amb la tesi de Marta Rovira, que ha demanat una renovació dels lideratges dins d'Esquerra. Amb tot, en aquests darrers anys Sabrià ha centrat la seva tasca en el Govern i no tenia cap càrrec dins el partit, tot i que, com Aragonès, ha anunciat la seva marxa des de la seu del carrer Calàbria. Havia estat president del grup parlamentari, portaveu nacional, portaveu al Parlament i secretari de comunicació, però un cop va formar part de l'equip d'Aragonès, com a director de l'Oficina del President, va deixar tots els càrrecs de partit i també l'escó a la cambra catalana. Des del gener, quan va ser nomenat viceconseller, ha pogut formar part dels òrgans de direcció, en tant que membre del Consell Executiu, com la resta de consellers. A més, també va ser codirector de la campanya electoral per a les eleccions del 12 de maig. 

Investigació oberta

El mateix dilluns, quan es va fer pública la informació sobre els cartells dels germans Maragall, des d'ERC van anunciar que obririen una investigació interna. Això no s'havia fet abans perquè estava en marxa la policial sobre els mateixos fets que es va tancar un cop Maragall va retirar la denúncia en saber que es tractava d'un atac de falsa bandera. Aquesta haurà de decidir les sancions que s'aplicaran als responsables, que poden passar fins i tot per l'expulsió del partit, si es determina que les infraccions comeses són "molt greus". Tolo Moya anirà a declarar dilluns. Sabrià també haurà de comparèixer, però encara no hi ha una data fixada.

Pere Aragonès agraeix a Sabrià la seva feina al Govern

Més tard, el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha publicat a X (abans Twitter) un missatge d'agraïment al ja excompany d'executiu, Sergi Sabrià: "Gràcies. Per ser-hi sempre, pel teu compromís i dedicació, treballant sempre per la llibertat del país i el projecte republicà". A més, Aragonès ha afegit: "Com has dit, el partit de Macià i Companys està per sobre dels noms propis i és el bé a preservar. I sé que sempre, avui també, això t'ha guiat".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!