Sergi Sabrià i Marc Colomer han desaparegut del manifest per reclamar la renovació d'ERC, que supera les mil signatures de militants. Tots dos van ser expedientats per faltes lleus divendres passat, en el marc de la investigació interna per l'escàndol dels cartells contra els Maragall. A més, el partit va expedientar per falta molt greu i greu un militant d'Igualada i l'exdirector de comunicació Tolo Moya, respectivament. Fonts properes a l'exviceconseller d'Estratègia i Comunicació han assegurat que han estat ells mateixos els qui han demanat ser exclosos "perquè ningú en vulgui fer un ús per perjudicar l'esperit del manifest del moviment renovador".

L'esmentat manifest es va publicar a mitjan juny, pocs dies després de les eleccions europees. Els comicis europeus van significar una nova desfeta per a ERC, la quarta del llarg cicle electoral iniciat el maig del 2023 amb les municipals i continuat amb les generals del juliol del 2023 i les catalanes del maig del 2024. Inicialment, uns 300 militants van demanar una "renovació de la cúpula", en un context en el qual Oriol Junqueras ja feia una mena de campanya per a la reelecció com a president del partit en el congrés previst per al novembre. Entre les primeres signatures hi havia el nom de consellers, com Laura Vilagrà, Roger Torrent, Ester Capella, David Mascort, Meritxell Serret, Manel Balcells... i Sabrià, aleshores viceconseller de Comunicació. De la mateixa manera, també hi havia el nom de Colomer, exvicesecretari de comunicació de la formació.

La dimissió de Sabrià com a viceconseller

Dues setmanes després de conèixer-se l'existència del manifest, va esclatar la bomba: una investigació va revelar que els cartells contra els Maragall van ser encarregats i pagats per ERC. Entre les persones assenyalades hi va haver Sabrià, que va dimitir com a viceconseller —tot i que va negar qualsevol rol en l'escàndol dels cartells contra els Maragall (sí, però, en altres campanyes)—. Divendres passat, ell i Colomé van ser expedientats per faltes lleus en el marc de la investigació interna sobre el cas.

El mateix dia que es va destapar l'escàndol també vam saber que el manifest ja superava les mil signatures de militants. És un text que llegeix com un missatge clar a Junqueras perquè no presenti candidatura per tornar a la presidència del partit en el congrés del 30 de novembre, al qual estan cridats a participar uns 8.700 militants. És a dir, que la xifra de signants del manifest representa una vuitena part de les bases. La seva publicació va suposar un daltabaix dins el partit, que fins al moment havia tingut la crisi interna mitjanament soterrada. Ara, però, el text té dos signants menys: Sabrià i Colomer.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!