La política d'acció exterior, capitanejada per la consellera Mertixell Serret, ha tornat a enfrontar ERC i Junts al Parlament de Catalunya, hores més tard que el president Pere Aragonès i Albert Batet apostessin per fer un front comú independentista a Madrid per negociar la investidura de Pedro Sánchez. L'encarregat d'expressar la "preocupació" de Junts per la política exterior ha estat Francesc de Dalmases, que assegurant que el seu objectiu no era fer retrets a la consellera, ha criticat la manca de rumb i de determinació, comparant el departament una gallina decapitada. Dalmases ha recriminat a Serret en la seva interpel·lació el viatge d'Aragonès a l'Amèrica Llatina, assegurant que la decisió d'obrir una delegació a les regions andines va ser un intent del Govern de donar un titular d'aquell desplaçament, més enllà de les no reunions del president amb càrrecs de governs d'aquella zona. 

Dalmases també ha censurat la decisió del Govern de frenar l'obertura d'una delegació a Israel, que l'anterior consellera, Victòria Alsina, havia planificat abans que Junts abandonés l'Executiu i que Serret va aturar en recollir el seu maletí. Segons el juntaire, aquest fet és un exemple de política petita i ha suggerit a la consellera que tanqui la delegació de Madrid. "Han canviat el plantejament fins a quatre cops. Victòria Alsina va voler una xarxa robusta, vostè hi renuncia i accepta les exigències del PSC, després l'acord de pressupostos deixa de tenir validesa i planteja noves ampliacions sense criteris ni visió política. I ara presenten un nou programa de coordinació de delegacions", ha enumerat Dalmases, que també ha presumit que Carles Puigdemont és ara per ara, una de les principals ambaixades de Catalunya a l'exterior, "perquè no ha canviat el seu discurs". 

Serret treu pit de l'Acció exterior davant les crítiques de Junts

Aquestes paraules de Dalmases han indignat a la consellera Serret, que ha defensat que l'acció exterior, lluny del que ha plantejat el juntaire, és "irrenunciable del Govern". "Què vostès utilitzin les delegacions pel pim-pam-pum polític és una molt mala notícia", ha criticat la responsable d'Acció Exterior, comparant Junts amb els partits de dretes i ultradreta, assegurant que comparteixen la mateixa estratègia que els del "155 permanent" pel que fa a les delegacions a l'exterior. "Davant d'aquests atacs, continuarem i ens mantindrem ferms i ens agradaria trobar la complicitat del seu grup i de la resta que es defineixen com a demòcrates". 

Després de lamentar així les paraules de Dalmases ha negat en rotund que el departament no tingui rumb, recordant que "cap territori de les característiques de Catalunya disposa de les nostres infraestructures, impulsades pel conseller Romeva". Així, si des de Junts han lamentat que el Govern obre delegacions sense criteri, Serret ha aclarit que això no és cert: "Tenim una estratègia que té tres principals objectius: obertura de totes les delegacions ja creades, reforçar l'estructura de la UE i ampliar la xarxa per diferents vies".