El magistrat Pablo Llarena ha dictat una providència en què demana a les autoritats belgues que prenguin declaració a Toni Comín i Meritxell Serret perquè designin un advocat per seguir el procés a Espanya i un procurador. Llarena els adverteix que si no el designen els acusats, ho farà ell i els buscarà un lletrat d'ofici.

Per fer aquest tràmit Llarena demana una declaració i proposa, fins i tot, que la vinguin a fer al Tribunal Suprem, mitjançant un trasllat temporal a Espanya. Ara mateix Serret i Comín estan sota les mesures cautelars de la justícia belga que els impedeix sortir del país. L'euroordre dictada per Llarena no s'ha resolt i, mentrestant, estan en llibertat a Brussel·les i sota la jurisdicció de la justícia belga. Per la qual cosa Llarena no té cap competència sobre ells.

Meritxell Serret i Toni Comín van transmetre al jutge el 16 d'abril que no tenien cap intenció de personar-se en el procés, com sí que ha fet Carles Puigdemont, via l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas. Davant aquest fet, Llarena s'ha rebel·lat i busca la manera de fer-los renunciar a cada un dels tràmits que porten a terme al Tribunal Suprem en la causa contra el referèndum que els manté processats pels delictes de rebel·lió i malversació.

Llarena s'agafa ara a l'article 11.2 de la LOPJ, que estableix la necessitat de rebutjar judicialment les peticions, i a l'article 18 de l'OEDE, que l'autoritza a prendre "declaració al detingut amb motiu de l'execució d'una euroordre". 

Serret i Comín tenen com a advocat Gonzalo Boye, que porta tota la seva estratègia de defensa davant la justícia belga i que, tant en aquesta euroordre com en la primera dictada a finals de l'any passat, els ha mantingut en llibertat. Els dos consellers es van presentar ells mateixos davant la fiscalia belga en les dues ocasions que es va dictar l'ordre de detenció i totes dues vegades s'ha descartat l'ingrés a presó.