Clatellada judicial als tribunals espanyols. La justícia belga ha rebutjat extradir els consellers Meritxell Serret, Toni Comín i Lluís Puig. Tots tres han comparegut aquest dimecres davant la justicia de Bèlgica per l'euroordre de detenció que va emetre el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. El motiu darrere de tot plegat és un defecte de forma en l'euroordre.

La decisió representa un nou cop al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que va activar l'ordre europea de detenció el mes de març. La justícia de Bèlgica ha decidit no efectuar el lliurament a l'estat espanyol dels tres consellers per defectes de forma en l'euroordre, segons ha explicat Comín mateix, cosa que posa altre cop en entredit els procediments de la justícia espanyola en el cas 1-O. La Fiscalia belga ha confirmat a través d'un comunicat que l'error de Llarena ha estat el causant de l'anul·lació per part de la justícia belga.

La justícia belga ha determinat que les parts poden recórrer la decisió, però el destacable és que les autoritats espanyoles no podran fer-ho, segons ha informat la fiscalia.

Lluis Puig palau justicia brussel·les acn

Què ha fallat? A la documentació que es va enviar contra els consellers a Bèlgica per part de Llarena no hi apareix cap ordre de detenció d'àmbit espanyol, segons ha explicat el conseller Comín. Aquest error, segons ha exposat el seu advocat, Gonzalo Boye, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, entra en contradicció amb la norma establerta. I és que cal que hi hagi una ordre de detenció d'àmbit domèstic abans de posar-ne en marxa una d'europea.

"Llarena fa les coses de pressa i malament", ha dit Boye sobre el jutge del Suprem, a qui ha culpat d'haver portat l'euroordre al desastre. L'advocat considera que la justícia espanyola "no es pot permetre més ridículs" després de la darrera decisió de la justícia belga.

Queda pendent saber ara si es mantenen les mesures cautelars pels consellers a Bèlgica. Segons fonts judicials, quan la justícia belga es pronuncïi per escrit avui. Del manteniment de les mesures cautelars depèn el vot delegat autoritzat de Toni Comín, l'únic dels tres exiliats a Bèlgica que segueix sent diputat al Parlament.

Celebració dels consellers

"S'ha fet justícia", ha celebrat el conseller Toni Comín en una atenció als mitjans posterior a la vista. Comín, molt crític amb el paper de l'estat espanyol, ha lamentat una suposada instrumentalització del Codi Penal que, segons el conseller de Salut, s'està fent servir contra els líders independentistes. 

Serret palau justicia belga acn

"Volem donar un missatge constructiu al Tribunal Suprem i a l'Estat: Europa li està dient que abusa del sistema d'euroordres i del Codi Penal. Prou", ha sentenciat Comín sobre la nova bufetada de la justícia belga al jutge Pablo Llarena. En la mateixa línia s'han expressat els consellers Puig i Serret.

Per la seva banda, l'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha augurat que la justícia alemanya i l'escocesa —on l'admissió de l'euroordre és encara pendent— podrien seguir l'exemple de la justícia de Bèlgica perquè presenten el mateix defecte.

Boye i Cuevillas acn

La decisió ha arribat just després d'una cita a la Cambra del Consell de Brussel·les, la primera instància judicial belga. L'audiència ha començat aproximadament a les 9 hores i ha estat força breu. Aquesta ha estat la segona vegada que els polítics assistien davant el tribunal belga.

Fotografies: ACN

 

En sortir del tribunal, els consellers i els seus advocats han anat a celebrar el rebuig a l'extradició brindant en una terrassa. "En honor a Bob-Dogi", ha concretat l'advocat Gonzalo Boye en un tuit en què ha compartit la imatge dle moment. Bob-Dogi és el cas d'un camioner romanès que ha servit de precedent per rebutjar l'extradició.