La consellera en funcions Meritxell Serret ha presentat aquest dilluns la renúncia com a diputada d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya.
Serret s'afegeix així als també consellers en funcions Lluís Puig i Clara Ponsatí, de Junts per Catalunya, que ja van anunciar aquest diumenge que deixarien l'acta de diputat. Tots tres es troben des de finals d'octubre a Brussel·les, on es van traslladar arran de la declaració d'independència i l'aplicació de l'article 155.
La renúncia de Serret com a diputada podria ser crucial per a la bancada independentista, ja que el vot del diputat que la substitueixi, sumat a la resta de vots d'ERC, JuntsxCat i la CUP els permetria arribar als 68 suports al ple d'investidura. Això és, la majoria absoluta del Parlament.
Dels 70 escons independentistes aconseguits el 21-D, només quedarien pendents el del líder de JuntsxCat i candidat a la reelecció, Carles Puigdemont, i el del conseller en funcions Toni Comín, tots dos també a Bèlgica. Cap no ha renunciat a les actes de diputats i tampoc no podran delegar el vot.
Sí que podran fer-ho, per contra, el vicepresident en funcions, Oriol Junqueras, el conseller en funcions Joaquim Forn i el número 2 de JuntsxCat, Jordi Sànchez, tots tres empresonats a Madrid. Ja van delegar el vot al ple per triar el nou president del Parlament, en què el republicà Roger Torrent va sortir escollit.
"Em sacrifico per un ideal major"
Serret ha explicat en una piulada que deixa l'acta "per un ideal major". "Sacrifico el meu escó i la meva immunitat parlamentària, conscient que tothom estarà a l'alçada sacrificant interessos personals per recuperar el Govern, restaurar la llibertat i democràcia i implementar la república al servei de la ciutadania", ha assegurat en una explicació que es podria entendre com un missatge a Puigdemont.
La renúncia de Serret arriba després d'un episodi de confusió aquest diumenge al vespre, quan el conseller en funcions Puig va anunciar que tant ell, com Ponsatí, com la mateixa Serret deixaven l'acta "en un acte de dignitat pel nostre país". Poc després, va demanar disculpes per la seva "incontinència verbo/tuitaire" en parlar en nom de la diputada republicana, ja que ERC no en va confirmar -i no ho ha fet fins avui- la renúncia.