Una intervenció burlesca de Soraya Sáenz de Santamaría, exvicepresidenta del govern espanyol de Mariano Rajoy, davant de militants del PP a Girona en un dinar en el marc de la campanya de les eleccions generals del 2018, va fer-se viral traient pit d’haver “escapçat” els líders de l’independentisme i fent mofa del tancament del Diplocat a través de l’article 155 assegurant que ara tenia un nou nom: “Diplocat en liquidació”.

 

 

Sis anys després d’aquell discurs, la consellera en funcions d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha retornat aquest dimecres la cleca a Sáenz de Santamaría en el marc de la visita que ha fet a la seu del renovat Dipolocat, el consorci publicoprivat per a la internacionalització de Catalunya, que des del mes de juny ha passat a denominar-se Consorci Catalunya Internacional amb l’aprovació d’uns nous Estatuts.

Visita al nou Diplocat, Catalunya Internacional

Sense citar l’aleshores vicepresidenta del govern de Rajoy, Serret ha dit aquest dimecres: “Set anys després de l’aplicació de l’article 155, Catalunya Internacional, l’antic Diplocat, no només no ha estat liquidat, sinó que fa un pas endavant, reforçant encara més la seva tasca d’internacionalització de Catalunya”. La consellera ha estat acompanyada durant la visita per la secretària general de Catalunya Internacional, Laura Foraster i Lloret, i pel secretari d’Acció Exterior del Govern, Miquel Royo Vidal, ha informat la conselleria a través d’un comunicat.

“Superem aquell intent, instrumentalitzat a través del 155, de dinamitar la projecció internacional de Catalunya”, ha afegit  Serret, “i refermem la nostra capacitat de teixir bones relacions a tots els nivells: cultural, social, econòmic i institucional, des del món local fins a la Generalitat”.

Catalunya Internacional l’integren 38 entitats, entre les quals hi ha les principals institucions públiques i entitats municipalistes; entitats de l’àmbit empresarial, social, sindical i esportiu; universitats, escoles de negocis i centres acadèmics, que, segons diu el Govern, “han apostat per modernitzar la marca del consorci i han adequat els Estatuts del 2012 a la nova normativa de règim jurídic del sector públic”.

El consorci Catalunya Internacional, recorda el Govern, és la continuïtat de projectes anteriors que arrenquen el 1982 amb el Patronat Català Pro Europa el 1982, passant pel Patronat Catalunya Món el 2007 i el Diplocat el 2012. Aquest darrer va ser paralitzat per l’article 155 després el referèndum de l’1-O del 2017. Un cop el 155 es va aixecar, el Govern va poder recuperar de nou l’estructura del Diplocat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!