Els indults als presos polítics i la taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol no han servit per canviar l'opinió de la societat espanyola respecte al futur del president Puigdemont, que ja ha deixat clar que no vol que se li concedeixi cap indult. Segons un baròmetre de GAD3 per al diari ABC, 7 de cada 10 espanyols reclamen que Puigdemont sigui extradit i jutjat a l'Estat. Aquest percentatge varia entre els votants dels diferents partits.
Majoria dels socialistes
Els votants de Vox són els que més desitgen que el president sigui extradit: un 91% creu que així hauria de ser, mentre que un 5% aposta pel "no". Amb xifres molt similars es mouen els votants de Ciutadans, ja que ho desitgen 9 votants de cada 10. En el cas del PP, la xifra es redueix lleugerament, amb un 88% dels votants que volen que sigui extradit.
Tot i que ha estat un govern socialista, en coalició amb Unidas Podemos, qui ha apostat per atorgar els indults parcials als presos, en virtut del diàleg i per podergirar full, la majoria dels seus votants creuen que el president Puigdemont hauria de ser extradit a Espanya per poder-lo jutjar: 6 de cada 10 aposten per aquesta via, mentre que un 22% la descarta.
Cas d'Unidas Podemos
En el cas d'Unidas Podemos, tot i que no és el parer majoritari, gairebé la meitat del seu electorat, un 48%, reclamen aquesta via contra Carles Puigdemont, amb un 27% en contra. Encara que diversos membres del partit es van posicionar en contra de la seva detenció a L'Alguer, els comuns van votar en contra d'una declaració al Parlament que donava suport explícit al president a l'exili, juntament amb Cs, PP, PSC i Vox.
En canvi, només 2 de cada 10 votants de Más País creu que se l'ha d'extradir, mentre que la majoria (52%) es mostra indiferent davant aquesta situació.
"Sotmetre's a la justícia"
Des del PSOE, han defensat en reiterades ocasions la seva postura respecte a la situació de Puigdemont: ha de ser extradit per poder jutjar-lo a Espanya. Per exemple, arran de la seva detenció a Sardenya, van voler expressar el seu "respecte" per l'actuació de les autoritats i tribunals italians i defensaven que el president "ha de sotmetre's a l'acció de la justícia com qualsevol altre ciutadà". Llavors, Pedro Sánchez va defensar que "el diàleg és més important que mai".
Algunes veus dins el socialisme han obert, però, la possibilitat de l'indult pel president. Concretament, l'expresident Zapatero va deixar caure que el govern espanyol treballa per trobar una solució per a Puigdemont: "Hi ha gent pensant-hi, tinguem confiança, de la mateixa manera que els indults han funcionat bé, tinguem confiança" va suggerir.
No vol l'indult
Amb tot, després d'una nova persecució fallida de Llarena, el president Puigdemont ha volgut tornar a defensar l'estratègia dels exiliats, demanant al Govern que la seva situació personal no formi part de l'agenda de la taula de diàleg acordada per ERC i el govern espanyol. "No vam anar a l'exili per demanar un indult", ha recordat en aquest sentit.
Per aquest motiu, en un article a El Punt Avui ha reclamat que es respecti l'estratègia que han escollit i defensat durant quatre anys els polítics exiliats. "Demano que ningú no parli per nosaltres, que no interfereixin en la nostra estratègia buscant dreceres que no volem", ha exposat el president dirigint-se al Govern.