La Fiscalia va veure ahir indicis delictius de blanqueig de capitals i frau fiscal a la hisenda pública en el rei emèrit Joan Carles I per la seva participació en la construcció de l'AVE a la Meca, però després de tota aquesta investigació es troba el fiscal suís Yves Bertossa, que va actuar per iniciativa pròpia per investigar els comptes del pare de l'actual rei espanyol.

Segons avança El País, el 2018 Bertossa va registrar el despatx a Ginebra de l'advocat i gestor financer Arturo Fasana, on va trobar la documentació que acredita que el primer beneficiari de la fundació panamenya Lucum i el compte obert al seu nom al banc suís Mirabaud era Joan Carles I.

En aquest compte hi ha registrats diversos dipòsits, els primers dels quals pujava a 100 milions de dòlars (64,8 milions d'euros) procedents d'una donació de la casa reial saudita. A més, gràcies a les seves indagacions es va poder establir que en el moment de tancar el compte, el juny de 2012, tots els diners que hi havia en aquell moment van ser transferits a un compte de les illes Bahames a nom de Corinna Larsen, examant de Joan Carles, a qui, suposadament, li va regalar els diners.

Per tot això es va obrir un cas a Suïssa per presumpte blanqueig agreujat de capitals contra els principals protagonistes de l'entramat financer, tret del titular del compte, és a dir, Joan Carles I. En aquesta causa estan investigats Fasana; el gestor extern del compte del rei emèrit, Dante Canonica, i Corinna Larsen, que encara avui guarda 39 dels 64,8 milions en un banc dels EUA, el Fieldpoint Private Bank.

Segons el mitjà esmentat, ara la incògnita és si Bertossa demanarà que declari Joan Carles. El fiscal suís va enviar a l'Audiència Nacional espanyola una comissió rogatòria en la qual descrivia tots els moviments del compte del rei emèrit, però encara no ha remès a Espanya la documentació promesa.