“Governar en coalició és més complex que governar en solitari, però cal reivindicar l’acció final”. Era només dimarts i la portaveu de l’executiu espanyol, Isabel Rodríguez, ja havia de respondre a les preguntes dels periodistes sobre les tensions a la Moncloa. Quan queda menys d’un any per a les pròximes eleccions, el govern espanyol ha patit una setmana convulsa pel que fa a la relació entre l’ala del PSOE i l’ala de Podemos. “El que valoren els espanyols són els acords finals als quals arriba aquest govern, i així és com continuarem treballant en els pròxims mesos perquè encara queda per a les eleccions”, sostenia la també ministra de Política Territorial.
Durant la setmana han aparegut temes en els quals el PSOE s’ha mostrat més immobilista, d’altres en els que la ministra Irene Montero ha patit relliscades amb sortides de to, i s’ha posat en dubte la intenció de despolititzar la justícia per part de l’executiu. La llei trans, la llei del ‘només Sí és Sí’, les pensions del ministre Escrivá, el nomenament de l’exministre Juan Carlos Campo pel Constitucional i la llei de famílies han eixamplat les esquerdes a Madrid. Aquests són els cinc fronts oberts a la Moncloa que distancien els dos socis de l’executiu:
Llei trans
Unes declaracions d’Irene Montero i una resposta de María Jesús Montero marcaven l’agenda del dilluns i advertien que, tal com s’ha confirmat, hi hauria disputes durant la setmana. La ministra d’Igualtat acusava el PSOE de posar en risc els drets dels infants. Tot parteix d’unes esmenes que els socialistes han presentat a la llei trans per tal que hagi de ser un jutge qui autoritzi el canvi de sexe en el registre a menors d’entre 12 i 16 anys.
Podemos s’escuda en una sentència del Tribunal Constitucional de l’any 2019 afirmant que els menors han de poder escollir i definir quin és el seu gènere. Ara bé, la ministra d’Hisenda deixava clar aquest dilluns que el PSOE mantindrà les seves esmenes al text en nom de la “seguretat jurídica dels menors”.
Llei del ‘només Sí és Sí’
Tot i que les dues branques del govern espanyol —la socialista i la morada— han defensat a tort i a dret la llei estrella del Ministeri d’igualtat, aquesta setmana no tothom ha tancat files amb Irene Montero. Durant la sessió de control al govern espanyol, el PP va tornar a arremetre contra la ministra d’Igualtat per les rebaixes de penes a agressors sexuals. En la seva resposta, però, Montero va relliscar i va fer unes declaracions fora de lloc: va acusar els populars de “promoure la cultura de la violació”.
La ministra de Justícia, Pilar Llop, va desacreditar la seva companya, deixant clar que no es pot parlar amb aquests termes d’un partit com el PP. I, tot i no formar part de l’executiu espanyol, el portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, també va criticar les declaracions de Montero, que també va dir que els populars “culpen les víctimes i les responsabilitza de les agressions” sexuals que pateixen.
La mesura d’Escrivá sobre les pensions
Aquesta mateixa setmana el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va posar sobre la taula la possibilitat d’estendre el període de càlcul dels anys treballats per accedir a la jubilació dels 25 als 30 anys; amb opció a descartar els dos anys pitjors. Es tracta d’una mesura que podria perjudicar als funcionaris, però beneficiar aquelles persones que han estat a l’atur.
Podemos, en canvi, sempre s’ha mostrat contrari a ampliar aquest període de temps. De fet, la ministra de Treball, Yolanda Díaz —encara que en els darrers mesos hagi iniciat una croada contra els morats a través del seu projecte Sumar—, va afirmar des de Mèxic que es tracta d’una mesura que “endureix” l’accés a la jubilació i que suposa una “retallada” de drets.
L’exministre Juan Carlos Campo, al Constitucional
Dimarts el govern espanyol va anunciar que decidia enviar l’exministre de Justícia Juan Carlos Campo com a magistrat al Tribunal Constitucional, una decisió que no només ha indignat l’oposició, que ha assegurat que es tracta d’un moviment que posa en dubte la despolitització de la justícia per part del govern de Pedro Sánchez, sinó que no ha agradat tampoc a Unidas Podemos.
El president d’aquest grup parlamentari, Jaume Asens, va afirmar poques hores després que es conegués aquesta candidatura que la tria de Campo era una “porta giratòria”. No només això, sinó que va parlar de “cinisme”, ja que els socialistes han vetat l’entrada de Victoria Rosell al Consell General del Poder Judicial.
Llei de famílies
Així mateix, aquest dimarts Podemos va disparar de manera directa contra el PSOE. El motiu era que la llei de famílies no arribava al Consell de Ministres per culpa d’una maniobra dels socialistes per “endarrerir” la seva aprovació. Fonts de Drets Socials assenyalaven que dins del Ministeri hi ha “preocupació” perquè es tracta d’una llei que no acaba mai d’emprendre el seu camí per a aprovar-se. De la mateixa manera, fonts de Moncloa asseguraven que si la llei no havia arribat encara al Consell de Ministres és perquè encara no hi ha un acord sòlid sobre aquesta qüestió.