La transcendent votació de les bases d’Esquerra Republicana de Catalunya aquest divendres copa l’atenció de totes les portades, amb permís de la primera medalla d’or aconseguida per la delegació espanyola en els Jocs Olímpics de París gràcies a la vela, l’especialitat olímpica que més metall daurat ha aportat a la història de l’esport espanyol, aquest cop aconseguida per la parella de 49er formada per Diego Botín i el català Florián Trittel, que a totes les portades surten retratats amb la mateixa fotografia. Però la gràcia de les primeres pàgines dels diaris d’aquest dissabte és la interpretació que fan uns i altres del resultat de la consulta de la militància d’ERC que, per un estret marge de 550 vots, ha avalat el preacord a què va arribar l’executiva del partit amb el PSC per investir Salvador Illa president de la Generalitat, a canvi “de la independència fiscal per a Catalunya”, diu El Mundo.

"Un sí a tenir la clau de la caixa"

La premsa espanyolista de Madrid es rasca per la urticària que els ha provocat el resultat de la consulta, per les conseqüències que tindrà no només per Catalunya, sinó pel model polític i tributari espanyol. “550 militants d’ERC imposen Illa com a president i l’Espanya confederal de Sánchez: “Un sí a tenir la clau de la caixa”, diu el titular interior de El Mundo. El que provoca urticària és que aquesta diferència mínima entre les bases (53,5% dels vots pel ‘sí’ (3.397) davant el 44,8% (2.847) dels ‘no’), que demostra la divisió interna del partit republicà i a l’independentisme, no només serveix per validar al líder del PSC sinó que “empenta al canvi de model a Espanya”. I de retruc, serveix per ancorar la legislatura de Sánchez, tan malmesa pel setge judicial a què està sotmès el president espanyol pels casos que esquitxen la seva dona Begoña Gómez i el seu germà David, i per la revolta dels barons del partit i per les amenaces de Junts de retirar-li el suport, com a mínim, a l’aprovació dels pressupostos, per no haver facilitat la investidura de Carles Puigdemont. “Sánchez aconsegueix l'aval de la Generalitat per aferrar-se a la Moncloa malgrat la rebel·lió interna existent dins les files del PSOE en contra de la seva Espanya confederal”, afirma el rotatiu conservador madrileny.

La mateixa interpretació fa l’ABC, que destaca que “la militància d’ERC recolza a Sánchez i Illa per trencar la solidaritat fiscal entre espanyols”. També es fa ressò aquest membre del trio de la benzina del poc suport aconseguit per la militància d’Esquerra. “Tant sols 3.397 vots donen el ‘sí’ al candidat socialista com a nou president de Catalunya a canvi de l’exclusiu concert financer”, i destaca que “l’asturià Barbón és el primer sanchista que se suma a la revolta en el PSOE contra Moncloa per impedir el cup català”. La Razón, per la seva part, considera que amb l’aval de les bases d’ERC que aclareixen el camí per investir a Illa es fa “un pas cap al final del model autonòmic”, com titula el seu editorial. I El País destaca que el suport d’ERC a Illa “obre un nou cicle polític a Catalunya”, utilitzant les mateixes paraules que el dia anterior deia La Vanguardia.

A la premsa catalana, en canvi, els titulars són molt planers, sense interpretacions polítiques, i se centren en els fets. “ERC rep l’aval de les seves bases per investir president Salvador Illa”, escriu el rotatiu dels Godó, que recolza la informació amb els subtítols “la militància republicana aprova l’acord amb el PSC per una estreta majoria (53,5%)” i “Rovira reafirma el pas d’Esquerra a l’oposició des d’on vigilaran que es compleixi el pacte”. El Periódico també destaca el “sí vigilant” al pacte sigui president”, i assenyala que “el Parlament es prepara per a un ple la setmana vinent i la tempestuosa tornada de Puigdemont”, i que “La Moncloa respira alleujada i el PP diu que el concert autonòmic és el pas previ al referèndum”.

'El Mundo' 3
'El Mundo'
'ABC' 3jpg
'ABC' 
'La Razón' 3
'La Razón'
'El País' 3
'El País'
'La Vanguardia' 3 CAT
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 3 CAT
'El Periódico' 
'ARA' 3
'ARA'
'El Punt Avui' 3
'El Punt Avui'