El Tribunal Suprem també fixarà posició sobre la revisió de condemnes provocades per la llei del només sí és sí. Després que la Fiscalia General de l’Estat marqués el camí per unificar criteri en la junta de Fiscals de Sala, l’Alt Tribunal també es reunirà excepcionalment per establir una posició comuna i fixar doctrina davant dels recursos de casació que té sobre la taula contra interlocutòries de revisió. Segons confirmen fonts jurídiques, la Sala Penal, on hi ha discrepàncies sobre el criteri a aplicar, celebrarà un ple monogràfic entre el 6 i el 7 de juny.
Serà la primera vegada que el TS s’avingui a analitzar si els tribunals estan aplicant correctament la llei de llibertat sexual a l’hora de redactar penes. Vol posar ordre a la disparitat d’opinions perquè, des que la norma va entrar en vigor, alguns jutjats autonòmics s’ha inclinat per disminuir penes i d’altres s’hi han negat. En qualsevol cas, l’assumpte genera divisió dins del tribunal perquè hi ha magistrats que tenen un punt de vista similar al de la Fiscalia -no rebaixar la pena si l’imposada amb la llei anterior està dins de la forquilla que preveu la nova norma-, i també n’hi ha d’altres que xoquen perquè són partidaris d’aplicar el principi legal que obliga a determinar la condemna més favorable per al pres.
D’aquesta manera la Sala Penal estudiarà més de 20 recursos de casació que s’han dictat fins ara per les audiències provincials, que han conclòs rebaixar les penes a agressors sexuals, ja sigui a través de recursos de la fiscalia o dels mateixos condemnats. Fins ara el Suprem s’ha pronunciat sobre sentències que no eren fermes, però l’alt tribunal, després de la reunió de juny, entrarà a estudiar els casos més polèmics, que són els que s’han vist modificats per l’entrada en vigor de la llei del sí és sí. En una circular aprovada el 16 de març per la Junta de Fiscals de Sala, el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, va defensar que els seus companys mantinguessin les penes anteriors si la nova llei ho permetia, és a dir, si estava dins de les forquilles actuals. Un criteri que comparteix amb Podemos i alguns juristes de reconegut prestigi, com el magistrat emèrit del Suprem Martín Pallín.
Després que entrés en vigor la llei del ministeri d’Igualtat, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va xifrar que a 1 de març s’havien dictat 721 rebaixes a condemnats per delictes sexuals i 74 excarceracions. A Catalunya s’havien registrat 49 rebaixes de pena i 5 excarceracions. Va ser el càlcul del CGPJ resultant a partir de les dades facilitades pel TS, els tribunals superiors de justícia autonòmics i les audiències provincials. Tot i això, l’òrgan de govern dels jutges va apuntar que les dades podrien augmentar tenint en compte que alguns òrgans judicials no havien aportat la informació sol·licitada.