Hores després que Ernest Maragall anunciés que es donava de baixa d’ERC, poques veus dins del partit havien expressat públicament aquest dilluns la seva opinió sobre la sortida del partit d’un polític històric a causa de l’escàndol dels cartells denigrants contra els Maragall i els malalts d’Alzheimer. Per part del partit, ERC Barcelona ha fet una breu piulada a X on ha ressaltat que Margall “ha estat un home dedicat a Barcelona, compromès amb la ciutat i amb el projecte republicà per a la capital del país”.

Del grup municipal d'ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Maragall obté el suport del regidor Jordi Coronas, que en un comentari a X, reconeix que “avui ERC perd un capital polític molt important, que s'afegeix a la creixent pèrdua de confiança de la ciutadania”. “D’aquí al 30N es pot fer molt llarg”, afegeix, en referència al congrés nacional que els republicans han de celebrar al novembre.

La decisió de Maragall d’abandonar el partit, descontent per la gestió que ERC ha fet de l’escàndol dels cartells, no havia generat aquest dilluns al vespre cap comentari públic per part dels dirigents del partit. Tot i això, a X sí que hi ha hagut alguns comentaris aïllats, com el de l’exdiputat republicà al Parlament, Jordi Orobitg. “Consegüent sempre”, diu Orobitg sobre la marxa de Maragall. “Tinc el convenciment que ha fet el pas amb dolor, convençut com està que ERC és l’eina més indicada per portar Catalunya a la independència i la justícia social”. També ha comentat l’anunci l’exconseller republicà i un dels signants per a la renovació del partit Josep Huguet. En un missatge en què també fa referència a la marxa de Xavier Trias, Huguet ha afirmat: “Se’n van de la política dos senyors de Barcelona (i de Catalunya). Crec que als dos espais polítics del catalanisme que representen els convé que continuïn opinant i aconsellant. Ara lluny dels condicionants orgànics”.

La marxa de Maragall

"No puc romandre callat ni acceptar que es confongui el silenci amb una conformitat o complicitat". Amb aquesta declaració l'expresident del grup municipal d’ERC ha dit adeu al partit i ha tancat la seva darrera aventura política. Maragall ha explicat que ha arribat a la "conclusió" que veu "necessari i oportú" deixar la militància, després de sis anys. El polític veterà ha criticat que encara no s'hagin esclarit alguns aspectes sobre el cas, ni que tampoc s'hagin pres prou decisions "individuals o orgàniques". "Des d'avui deixo de pertànyer a l'organització", ha indicat, alhora que ha matisat que s'ha esperat fins que es prenguessin les decisions individuals i organitzatives que toquessin.

Maragall ha insistit en el fet que "segueixen oberts aspectes significatius pendents d'aclariment" i ha explicat que amb la seva decisió busca prendre una "distància crítica" del partit arran de l'experiència viscuda en els darrers mesos. Malgrat la seva sortida del partit, Maragall també ha dit que continua apostant per ERC com a partit de l’esquerra catalana i, per tant, que dona suport a la seva renovació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!