Esquerra Republicana s'ha afegit finalment a l'acte convocat aquest dijous per rebre el president Carles Puigdemont en el seu retorn de l'exili i acompanyar-lo fins al Parlament. Tant les entitats com el partit de Puigdemont, Junts per Catalunya, i la CUP han anunciat la seva assistència a l'acte convocat pel Consell de la República aquest dijous. Però ERC s'ha fet esperar. Tres hores de reflexió per sumar-se poc abans de dos quarts de dues a un acte que s'havia fet públic a dos quarts d'onze i al qual ja s'hi havien afegit de manera immediat i en cascada partits i entitats. La cita és a les 9 h del matí al passeig de Lluís Companys. Hi haurà una intervenció de Puigdemont i, tot seguit, els càrrecs electes seran cridats a acompanyar el polític independentista fins al Parlament. El jutge del Suprem Pablo Llarena manté l'ordre de detenció contra ell, i els Mossos tenen instruccions d'impedir-ne l'accés a la cambra catalana, on Puigdemont té intenció de participar a la investidura de Salvador Illa.

🔴 Retorn de Puigdemont per l'investidura de Salvador Illa, DIRECTE

Mitjançant un comunicat, ERC ha reiterado la voluntat que Puigdemont torni a Catalunya i se li apliqui la llei d'amnistia, i assegura que el seu retorn és un "moment excepcional", que el grup parlamentari "rebrà el president a l'entrada del Parlament, tal com ha fet amb tots els exiliats" i que ERC assistirà a la rebuda davant de l'Arc del Triomf.

El vot d'ERC a favor de la investidura del primer secretari del PSC com a president de la Generalitat ha generat tensió entre els republicans i Puigdemont, que en una carta de tres pàgines assegurava dissabte que el suport dels diputat d'Esquerra a la investidura d'Illa ha fet que la seva detenció "sigui una possibilitat real". Puigdemont havia insistit dissabte de la setmana passada que seria present al ple si es convocava una investidura.

Aquestes afirmacions van provocar una contundent rèplica del partit de Marta Rovira, que ha exigit una disculpa al president a l'exili i ha retret que és una "ofensa" responsabilitzar-los de la seva detenció.

El Consell de la República ha anunciat la convocatòria de l'acte tan bon punt s'ha concretat la convocatòria del ple per a aquest dijous. Tot seguit, han mostrat el suport a la convocatòria la resta d'entitats independentistes, amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural al capdavant, però també la CUP, a més de Junts.

Això no obstant, ERC s'ha mantingut en silenci, i cap dels representants del partit, del grup parlamentari i del Govern consultats per ElNacional.cat, han aclarit quin seria el seu posicionament. Tampoc les entitats organitzadores de l'acte tenien constància de si Esquerra o els representants del Govern tenien intenció de participar-hi. Fins poc abans de dos quarts de dues, quan, a través de dues piulades, han recollit el vídeo del president i la convocatòria.

Una absència d'Esquerra davant el retorn del president a l'exili i el seu molt probable empresonament hauria trencat la unitat que els partits independentistes han plantejat des del primer moment davant la repressió de l'Estat. Tanmateix, la presència d'ERC a l'acte dificilment podrà escapar de la tensió provocada per la decisió d'aquest partit de votar a favor de la investidura de Salvador Illa, que fins i tot ha produït un trencament dins de les seves pròpies files, on la decisió d'avalar l'acord tancat per la direcció amb el PSC va tirar endavant per un marge ben estret.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!