Mutisme al Partit Popular sobre la DANA. Els últims dies, Gènova està intentant evitar pronunciar-se públicament i directament sobre la gestió del temporal que ha assolat el País Valencià, però no ha deixat de qüestionar el paper de Carlos Mazón. Això sí, per evitar entrar al cos a cos amb un dels seus barons o parlar més del compte, Alberto Núñez Feijóo ha decidit esquivar les preguntes. Així va succeir, per exemple, el dilluns passat. Menys de mitja hora abans que comencés l’habitual roda de premsa dels dilluns de Borja Sémper (el portaveu del PP) després del Comitè de Direcció del partit, amb preguntes, Gènova va anunciar una “declaració institucional” de Feijóo. Sense preguntes. Un discurs pronunciat a la sala de premsa i davant de dues desenes de periodistes com a mers espectadors. Va ser quan el líder del PP va reiterar la seva petició al govern espanyol que declari l’emergència nacional per la DANA, cosa que desautoritza la gestió de la Generalitat Valenciana, ja que donaria el comandament al Ministeri de l’Interior. Era un dard dirigit a Mazón amb la tranquil·litat de no haver de donar explicacions ulteriors. Un missatge unidireccional sense que es pogués qüestionar. Sembla que el PP vol fer caure Mazón a càmera lenta.

🔴 DANA a València, DIRECTE | Última hora de les inundacions, morts i desapareguts

 

Però hi ha més silencis. La compareixença de Feijóo va cancel·lar la programada aparició de Borja Sémper i aquest dimarts tampoc s’han deixat escoltar els líders parlamentaris del PP: ni Miguel Tellado (portaveu al Congrés), ni Alicia García (portaveu al Senat), ni Javier Maroto (portaveu de la Mesa de la cambra alta). Al Senat, hi ha hagut reunions ordinàries de la Mesa i de la Junta de Portaveus, però ningú ha sortit davant dels mitjans. Al Congrés, és veritat que la Junta de Portaveus (que és la cita que suscita les rodes de premsa) se celebrarà dijous, però no és menys cert que hi ha hagut portaveus parlamentaris que igualment han atès els mitjans de comunicació. A més, entre el dilluns i el dimarts, tampoc hi ha hagut entrevistes en programes de televisió o ràdio, ni matinals ni nocturns. Silenci a totes les plataformes. Només algun tuit. I, ara sí, una entrevista d’Esteban González Pons, vicesecretari institucional del PP, programada per dimecres al matí a Onda Cero.

Feijóo va comparèixer al Congrés, a Letur i a L’Eliana

Ara bé, l’exemple de Feijóo del dilluns no ha estat una excepció. En total, des que dimarts va esclatar la catàstrofe, Alberto Núñez Feijóo ha respost a dues preguntes dels periodistes. La seva primera aparició pública va ser al Congrés el dimecres al matí per denunciar que el PSOE havia decidit mantenir el ple de la cambra baixa per avalar el decret que permetia renovar RTVE sense el PP. “No ens podem apuntar a la hipocresia de suspendre el ple ordinari i automàticament, sense cap mena d’escrúpol, convocar un ple extraordinari amb l’únic punt de l’ordre del dia, el control de la RTVE”, va lamentar en aquella ocasió el president del PP. “No hi ha preguntes?”, es va escoltar en acabar a l’Escriptori de Premsa. “És una declaració”, va replicar l’equip de premsa del PP. A la tarda, Feijóo va atendre els mitjans de comunicació des de Letur (Albacete). Després d’una intervenció de sis minuts, va marxar sense respondre a preguntes.

L’endemà, en la visita la Centre de Coordinació d’Emergències, sí que va respondre als periodistes. Dues preguntes. Va ser quan va responsabilitzar l’Agència Estatal de Meteorologia de l’avís tardà de Protecció Civil. “Un president autonòmic gestiona en funció de la informació que rep, que depèn d’organismes amb competència exclusiva del govern espanyol”, va argumentar, en al·lusió a l’AEMET i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. I va haver de sortir l’AEMET a desmentir-ho amb les dades a la mà. De fet, va ser a preguntes de la premsa quan va demanar “alguna col·laboració” al govern espanyol, poques hores abans que Carlos Mazón agraís a Pedro Sánchez la “coordinació”, la seva “proximitat” i la seva “presència tan ràpida i tan adequada”. Desmentiment des de les seves pròpies files.

🔎 La tragèdia de la DANA al País Valencià deixa a Feijóo en fora de joc i posa Mazón contra les cordes

 

 

Unes fonts i no una roda de premsa per denunciar el “xantatge” de Sánchez

L’últim exemple de l’escapisme dels populars davant dels mitjans ha estat aquesta mateixa tarda. Després que Pedro Sánchez hagi aprofitat els ajuts de la DANA per pressionar als grups parlamentaris perquè aprovin els pressupostos espanyols, el PP ha optat per respondre a través d’un missatge de WhatsApp remès als periodistes en lloc d’oferir una roda de premsa amb preguntes. Fonts populars, en un text de 230 paraules, reiteren que els seus vots serviran perquè les víctimes “rebin prou ajuda per tirar endavant i es reconstrueixin els sectors productius de les zones afectades”. Des de Gènova, es limiten a argumentar que la crisi derivada de la DANA és un “assumpte prou greu i urgent” com per “sotmetre’l a les habituals maniobres interessades” de Sánchez. “Fins allà podíem arribar. No aprovarem a Sánchez uns pressupostos que ni ha presentat, i menys encara utilitzant les víctimes en un xantatge pel seu interès”, han esgrimit. “Els ajuts per als afectats poden aprovar-se fora del debat pressupostari”, han reblat. De nou, una comunicació unidireccional i sense possibilitat de rèplica per part dels periodistes.

Ayuso evita la polèmica i López Miras i Mañueco condemnen la violència

D’altra banda, hi ha hagut tres barons del PP que s’han pronunciat aquesta setmana públicament sobre la DANA: han respost preguntes, però no s’han posicionat amb massa claredat. Aquest matí, una de les veus amb més autoritat per als populars, Isabel Díaz Ayuso, ha apostat per abandonar la confrontació i evitar polemitzar sobre la DANA. “Estem destrossats, no tinc paraules”, ha afirmat en ser interrogada per la gestió de Carlos Mazón. “No es pot imaginar ni el mal cos que tenim, ni com està sent de difícil per a nosaltres mantenir una certa normalitat i un cert somriure davant de les càmeres quan per dins estem destrossats. No puc dir-li més que serem allà per ajudar. Tinc un sentiment sempre que em falta per donar una mica més suport a València. No faré declaracions, no puc”, ha verbalitzat en una roda de premsa. I ha driblat així la pregunta sobre si comparteix la necessitat de declarar l’emergència nacional i sobre si “qüestiona algun punt” de l’actuació del president valencià o li “dona suport sense cap mena de fissures”.

 

En segon lloc, el president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, s’ha manifestat en un esmorzar organitzat per La Razón. “La violència no pot ser la via per a la indignació, la ràbia, l’emprenyament, el dolor o l’emoció que s’està vivint: ho condemno taxativament”, ha afirmat en relació amb l’atac que van patir Felip VI, Pedro Sánchez i Carlos Mazón a Paiporta. Això sí, ha fet equilibrismes a l’hora de valorar la gestió de la Generalitat Valenciana: entre l’afirmació que “no és el moment ara de les qüestions polítiques” i que “arribarà el moment de fer reflexions amb fredor”, l’argument que la resposta “havia d’haver arribat d’una altra manera”, la justificació que en situacions de catàstrofe “no hi ha d’haver confrontació política” i la consideració que, davant d’una “situació d’emergència nacional”, el govern espanyol ha de situar-se al capdavant.

Finalment, el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, va reiterar dilluns en una atenció als mitjans que “res justifica la violència davant de ningú” i va expressar la seva comprensió davant de la “desesperació de milers i milers de famílies que ho han perdut tot” i que “fa dies que no saben on són els seus familiars i sense poder entrar a les seves cases”. “Els actes violents no estan justificats”, va insistir. “Ni en aquests moments ni en cap altre no em trobaran en la disputa partidista i política, sobretot quan es parla d’una catàstrofe que està afectant moltes persones. L’important ara és que tots els recursos de l’Estat es posin a disposició dels milers de famílies que no tenen una casa, que ho han perdut tot”, va esgrimir sobre la gestió de la catàstrofe.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!