Hermetisme i apagada informativa de la Moncloa i del PSOE. Deu hores després que Carles Puigdemont hagi reaparegut a Barcelona i hagi aconseguit esfumar-se dels Mossos d’Esquadra per esquivar l’ordre de detenció que pesa sobre ell, el govern espanyol continua en silenci. Cap ministre de l’executiu de Pedro Sánchez i cap dirigent socialista s’hi ha pronunciat. Res de res. Ni una paraula el dia que el Parlament de Catalunya investirà president de la Generalitat un candidat socialista catorze anys després. Cap missatge adreçat a Salvador Illa.
🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Reaccions al seu retorn a Catalunya
Els únics dos ministres amb agenda pública avui han sigut Félix Bolaños i Jordi Hereu. El primer, ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, és avui a París per assistir a “competicions de diferents disciplines en què participen esportistes espanyols” dels Jocs Olímpics. Eren els pocs detalls que apareixien en l’única cita que constava a l’agenda pública de la Moncloa. ElNacional.cat ha demanat si hi haurà una valoració de Bolaños sobre la situació política a Catalunya, però el seu equip ha respost que el ministre no farà declaracions. En segon lloc, Jordi Hereu, ministre d’Indústria i Turisme, és presencialment al ple del Parlament per viure el debat d’investidura de Salvador Illa.
D’altra banda, ElNacional.cat també s’ha posat en contacte amb altres fonts del govern espanyol i del PSOE, però no ha obtingut resposta en cap dels dos casos. Finalment, des del Ministeri de l’Interior, es limiten a replicar que no estan fent “cap mena de valoració”.
Els Jocs Olímpics copen el Twitter dels ministres: 24 tuits en total i una única referència a Catalunya o a Illa (un retuit)
En ple 2024, un lloc habitual per posicionar-se políticament és Twitter. De fet, les primeres reaccions del PP han arribat a través de piulades. Però el govern espanyol tampoc ha trobat oportú fer servir les xarxes socials per enviar un missatge a la ciutadania. En tot el dia, fins a l’hora de la publicació d’aquesta notícia, els ministres de Pedro Sánchez han publicat set tuits propis i han fet disset retuits. Dels set tuits, quatre són de Pilar Alegría, ministra d’Esports, per felicitar esportistes espanyols que han aconseguit medalles a París. Els altres tres són de Luis Planas (ministre d’Agricultura), sobre el Pla de Renovació de la Maquinària Agrària, de Jordi Hereu (ministre d’Indústria i Turisme), sobre l’ocupació al sector del turisme, i d’Óscar Puente (ministre de Transports), sobre la mort de Luis Arias.
La més activa ha estat Pilar Alegría, que també és la portaveu del govern espanyol, que ha publicat quinze tuits durant tot el dia: quatre escrits per ella i onze retuits. I tots tenen a veure amb els Jocs Olímpics. L’única piulada dels 22 ministres del govern espanyol que fa referència a la investidura de Salvador Illa és un retuit de Jordi Hereu a una piulada del candidat socialista. El darrer tuit de Pedro Sánchez és d’ahir a les 21 h i les seves tres últimes piulades són felicitacions a esportistes olímpics.
L’únic tuit del PSOE, per denunciar la vandalització de les sepultures d’històrics dirigents socialistes
El PSOE no ha sigut més expressiu. El perfil oficial del partit a Twitter ha escrit un únic missatge en tot el dia per denunciar que, entre el dilluns a la nit i avui al matí, “les sepultures de diversos companys del partit han estat vandalitzades”. Eren, per exemple, les de Pablo Iglesias Posse, Julián Besteiro o Dolores Cebrián, “peces úniques i de gran valor considerats per llei elements protegits de cementiris històrics” que han estat atacades “fruit de l’odi encoratjat cada dia per la dreta i l'extrema dreta”. Aquest també ha sigut l’únic missatge que s’ha enviat a través del grup de WhatsApp de comunicació del PSOE amb periodistes en les darreres dotze hores.
Qui tampoc no ha badat boca han estat els crítics habituals amb Pedro Sánchez. Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, i Javier Lambán, secretari general del PSOE de l’Aragó, dues veus que s’han oposat frontalment a la llei d’amnistia i al nou finançament per a Catalunya, no s’han posicionat públicament sobre el retorn de Carles Puigdemont a Catalunya.