És el pa de cada dia. El diputat de la CUP Albert Botran ha estat silenciat al Congrés dels Diputats per parlar català, just una setmana després que li retiressin la paraula a Pilar Calvo (Junts) pel mateix motiu. Botran ha començat la seva intervenció en castellà, tot parlant sobre el fracàs de la manifestació espanyolista pel 25% a Barcelona d'aquest cap de setmana. Però en un moment determinat del discurs, l'anticapitalista ha canviat de llengua per dir que "l'escola ha estat l'únic espai en el qual durant un cert temps el català ha tingut predominança sobre el castellà". "I ara que tant es manifesten, això ja no és així. Amb dades oficials, el 2006 el català era la llengua predominant a l'escola en un 67% dels casos", ha dit, abans de ser interromput per primera vegada.

Alguns diputats de l'hemicicle l'han xiulat, pel que deia i per com ho deia. Però Botran s'ha defensat dels crits: "No els hi faran mal les orelles perquè sigui en català". Una defensa que no ha resultat efectiva, ja que el soroll ha continuat i el vicepresident primer del Congrés, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, ha hagut de tallar la intervenció per fer callar els qui cridaven. Podia semblar un gest de complicitat amb l'anticapitalista... fins que li ha demanat que canviï a la "lengua común" perquè tothom l'entengués. "Yo al menos no le entiendo", ha afegit. Aquí és on Botran s'ha emprenyat i ha assenyalat com "el discurs de la lengua común és el discurs de què hi ha una llengua de primera i una llengua de segona". "És la viva prova d'aquest bilingüisme totalment asimètric que es disfressa amb pell de xai", ha pronunciat, abans de la segona interrupció.

Canviar l'idioma vs. mantenir el català

Un altre cop la mateixa petició: canviar l'idioma. I un altre cop la mateixa resposta: mantenir el català. "L'única metodologia que assegura el coneixement i l'ús de les dues llengües és la immersió lingüística i per això se la volen carregar. Però el seu llop amb pell de xai no cola. Per molt que ho disfressin, no cola", ha pogut dir el diputat de la CUP abans d'abandonar la tribuna, mentre sentia els xiulets de part de l'hemicicle. Just després de silenciar per tercera vegada el discurs i esbroncar els parlamentaris que cridaven, Rodríguez li anava a demanar de nou que parlés en castellà.

 

Mentre Botran ha estat silenciat, el diputat d'ERC Gabriel Rufián ha pogut evitar la censura. El republicà s'ha limitat a dir unes poquetes paraules en català i unes poquetes paraules en castellà, per tal que el vicepresident primer del Congrés no li pogués retreure res. "Com saben jo soc de Santa Coloma de Gramenet. Como saben, yo soy de Santa Coloma de Gramenet", ha començat. D'aquesta manera, ha filat un discurs sobre com la immersió lingüística és realment "una victòria de la classe treballadora". Cal esmentar que aquesta és l'estratègia que ja va seguir Ferran Bel (PDeCAT) a l'estiu, el mateix dia que el Congrés va retirar la paraula a molts independentistes

 

La polèmica viscuda aquest dimarts al Congrés contrasta amb el fet que la Moncloa va demanar que el català es pugui fer servir a l’Eurocambra. És a dir, és possible que abans es parli català a Brussel·les i Estrasburg que no pas a Madrid. I és que hem tornat a veure com l'ús d'una llengua diferent del castellà a la cambra baixa és una cosa encara prohibida. Ara, serà la Mesa del Parlament Europeu la que decidirà si permet l'ús del català als plens.