Sílvia Paneque (Girona, 1972) serà la consellera de Territori, Transició Ecològica i Habitatge, i també la portaveu del nou Govern de la Generalitat de Salvador Illa. Fins ara era la portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona, càrrec amb el qual els socialistes van aconseguir guanyar les eleccions municipals del maig del 2023. Tanmateix, es va quedar sense la vara d'alcaldessa per un pacte a tres bandes de les formacions independentistes: Guanyem, Junts i Esquerra Republicana. Un pacte que va portar a Lluc Salellas a l'alcaldia gironina. 

Protagonista amb la sequera

En aquesta última legislatura, Paneque ha guanyat projecció com a diputada. I és que ha sigut la socialista que ha portat una de les carpetes més delicades en aquests últims dos anys: la sequera. De fet, ha entomat les negociacions amb el Govern de Pere Aragonès sobre aquesta matèria i ha tingut la capacitat d'arribar a acords, tant amb Junts, com Esquerra Republicana o els Comuns.

Forjada en la política local i de l'ala més catalanista del partit, Paneque inicialment havia manifestat la seva intenció de seguir com a regidora a l'Ajuntament de Girona i rebutjava de ser consellera. Finalment, agafa el relleu d'Ester Capella i part de les competències de David Mascort com a conseller d'Acció Climàtica. Paneque va ser una de les dirigents gironines que va quedar-se al PSC, mentre que històrics militants com el fins ara conseller d'Universitats i exalcalde, Quim Nadal, trencaven el carnet. 

Forjada en la política municipal

La nova consellera de Territori, Transició Ecològica i Habitatge va exercir com a química en l'empresa privada i va entrar en el consistori gironí l'any 2011, després del mandat d'Anna Pagans, l'última alcaldessa socialista de Girona. El 2016, quan l'exalcaldessa de Girona Marta Madrenas (CIU) va accedir a l'alcaldia i va acordar un govern amb el PSC, Paneque va assolir la tinència d'alcaldia i es va responsabilitzar de l'àrea d'Igualtat, Drets Socials i Seguretat

Precisament, Paneque formava part del Govern Alternatiu que Salvador Illa va crear per fer oposició al Govern d'Aragonès. Aquí, la nova consellera va assolir la cartera d'acció climàtica i de gestió hídrica. 

Paneque, mare de tres fills, sempre ha seguit vivint a Girona, tot i la seva activitat parlamentària a Barcelona. Està llicenciada en Ciències Químiques per la Universitat de Girona, té un Màster en Direcció Tècnica de la Universitat de Girona i ha estat directora tècnica i responsable de Qualitat en empreses del sector del suro, hostaleria i Universitat de Girona. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!