La consellera d'Educació Anna Simó no ha pogut amagar aquest dimecres al Parlament de Catalunya la indignació que li provoca la missió que diferents eurodiputats faran al país per avaluar la immersió lingüística. En una interpel·lació de Ciutadans, la consellera ha clamat contra aquesta visita a les aules catalanes que tindrà lloc entre el 18 i el 20 de desembre, just abans de les vacances de Nadal, en un centre d'educació especial i en un institut. Segons Simó, aquesta missió del Parlament Europeu és "demencial" i ha lamentat que no sap "quina immersió volen veure", ja que, segons ha destacat, els centres especials tenen "altres objectius" i en els instituts no es fa tampoc immersió lingüística.
Una comissió presidida per Dolors Montserrat
Simó ha lamentat la manera en que s'ha plantejat aquesta visita, "com si anés a fer les Amèriques per combatre la maleïda immersió", i ha avançat que es vol reunir amb els eurodiputats que vinguin a Catalunya per explicar-los la realitat de com funciona aquest mètode. Tot i que la missió del Parlament Europeu arriba al país la setmana vinent, aquesta estava prevista des de mitjan setembre com a resposta a la queixa que va plantejar l'Assemblea per una Escola Bilingüe, que està al darrere de casos com el de l'escola de Canet de Mar, presentada a la Comissió de Peticions al Parlament Europeu. Està previst que vinguin sis europarlamentaris al país per comprovar "l'impacte" que té el model d'immersió en els alumnes castellanoparlants, especialment en aquells que tenen necessitats especials i aquells que s'incorporen al sistema educatiu de Catalunya provinents de territoris on no es parla català.
Cal tenir en compte que la presidenta de la Comissió de Peticions al Parlament Europeu és la diputada del PP Dolors Montserrat. La catalana s'ha caracteritzat sempre per la seva bel·ligerància contra la llengua pròpia. Per exemple, i més enllà de la missió en qüestió, a finals de febrer, la comissió que presideix Montserrat va celebrar una audiència pública per analitzar el model d'immersió lingüística on van participar tres "experts" designats pel PP i un altre de Vox. Tot això després que ja el 2018 la Comissió Europeu descartés una demanda de l'Assemblea per a una Escola Bilingüe, al·legant que la situació lingüística era competència d'Espanya.
Simó, la diana de totes les crítiques
A banda de criticar la missió del Parlament Europeu, Simó també ha hagut de fer front a les crítiques pels resultats de l'informe PISA, publicats la setmana passada, que situaven els alumnes catalans a la cua de tot l'Estat en diferents matèries. Tots els partits han estat molt crítics amb la conselleria i en la sessió de control al Govern, que se celebrarà aquesta mateixa tarda al Parlament, Simó haurà de contestar diferents preguntes sobre la mateixa qüestió. Després de les crítiques per la primera resposta del departament als mals resultats, la consellera ha assumit responsabilitats i s'ha mostrat convençuda que el país aconseguirà revertir-los.