El Síndic de Greuges ha demanat aquest dijous revisar els protocols escolars de gestió de casos de covid després de rebre prop de 400 queixes en relació amb la seva aplicació. En un comunicat, el defensor del poble català ha demanat a la Conselleria de Salut de la Generalitat que valori si les mesures vigents són "efectives, necessàries i proporcionals". Ha explicat que les queixes per part de famílies i professionals sanitaris i educatius "manifesten el desacord amb la distinció que es fa entre alumnat i professorat immunitzat i no immunitzat" en la planificació de confinaments. A més les queixes també "exposen el gran risc de contagi" en els centres per la presencialitat dels docents i alumnes immunitzats quan apareix un positiu en el grup, encara que no es facin un test.
Gestió de confinaments
Els sindicats i les direccions també lamenten la "dificultat que suposa que s'hagi delegat la gestió dels confinaments de grups i alumnes contagiats als centres, al costat de les baixes laborals i substitucions". Enfront d'aquestes queixes, el Síndic ha titllat de "molt encertada" la decisió de mantenir les escoles obertes amb la màxima presencialitat. No obstant això, ha exigit que es prioritzi l'interès superior del nen i es considerin drets fonamentals en cada decisió que es prengui, drets que "han pogut quedar restringits, condicionats i fins vulnerats".
La institució dirigida per Rafael Ribó, davant el pronunciament del comitè assessor de la Conselleria de Salut, que ha conclòs que la vacunació no frena la transmissibilitat de la variant òmicron, ha demanat a Salut que valori si les mesures garanteixen el dret a l'educació en condicions d'equitat. A més, ha demanat estudiar si es poden proporcionar tests als grups de convivència estable on apareix un positiu per a realitzar amb la freqüència que es determini.
Més seguretat
Per altra banda, un centenar de delegats dels principals sindicats de l'educació s'han concentrat aquest dijous a les portes del Departament d'Educació. Ho han fet per criticar per la situació "extrema" que es viu als centres educatius en la sisena onada, caracteritzada, segons denuncien, per manca de mesures de seguretat, "explosió" de contagis i falta de personal. En aquest sentit, han insistit que no s'estan cobrint totes les baixes i que els docents estan assumint feina molt més enllà del que els pertoca. Per tot això, han reclamat més personal, abaixar les ràtios, mascaretes FFP2 i personal sanitari als centres. A més, han fet una crida a fer concentracions als centres durant aquest dijous.
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, també s'ha manifestat aquest dijous sobre aquesta qüestió i ha assegurat que des de la tornada a l'escola després de les vacances de Nadal el departament vetlla per "substituir totes les baixes de curta durada" i nega les xifres dels sindicats que asseguren que aquestes baixes no s'estan cobrint en una part important dels centres educatius. "Les xifres que s'estan donant del fet que no s'estan cobrint aquestes baixes no són reals, no s'ajusten al que està passant", ha afirmat el conseller, que ha explicat que els nomenaments es fan diàriament i que, en aquells casos que no es cobreixen el mateix dia, passen a l'endemà. Durant una visita a Lleida també ha indicat que des del retorn a les aules a principis de mes s'han fet més de 12.000 substitucions efectives.