El Síndic de Greuges no veu bé la realització de tests d'antígens als membres de les meses electorals del 14-F, tal com té previst el Govern. En un comunicat publicat aquest dilluns, el Síndic els considera desaconsellables "per la sensació de falsa seguretat que podrien donar". En aquest mateix sentit, rebutgen l'ús de guants i bates.

Sobre la protecció per als membres de les meses electorals, l'ens recorda que "per posar-se i treure’s l’EPI correctament, cal formació específica i ajuda d'una altra persona formada que verifiqui que el procés es fa correctament. La col·locació i la retirada inadequades són situacions de risc".

1.130 queixes

Per altra banda, el Síndic ha informat que ha rebut fins a 1.130 queixes de persones que han estat cridades a formar les meses pel 14-F. Per aquest motiu, l'organisme reclama establir criteris "clars, homogenis i adequats a la situació sanitària extraordinària existent". "En un context com l’actual, una persona vulnerable o que sigui cuidadora de persones vulnerables, si ho ha acreditat degudament, no hauria de formar part d’una mesa", opina.

Cal recordar que la Junta Electoral Central (JEC) es va rentar les mans sobre la tasca d'establir uns criteris per a possibles al·legacions i va deixar en mans de cada Junta Electoral provincial la decisió.

En aquest sentit, el Síndic suggereix que "es facilitin els informes de salut a totes les persones que els demanin" en cas que la seva finalitat sigui aportar-lo com a al·legació per evitar ser membre d'una mesa electoral.

Els problemes de la llei electoral

El Síndic també es fa ressò de la llei electoral, que preveu que qualsevol elector que sigui al col·legi pot ser obligat a formar part de la mesa electoral per incompareixença de la persona titular i els seus suplents i avisa: "Atès que s’ha recomanat que les persones vulnerables votin durant les primeres hores del dia, cal que les juntes electorals evitin que, en el cas descrit més amunt, la persona designada per suplir els incompareixents sigui un elector vulnerable".

"Cal reforçar la formació que es dona als membres de les meses electorals i a la resta de persones que participin en el procés electoral, tant pel que fa als aspectes sanitaris d’aquestes eleccions esmentats més amunt, com pel que fa a qüestions de caràcter ètic, tot evitant qualsevol forma de rebuig o estigmatització de les persones, particularment les que votin en la franja horària recomanada per a persones contagiades i contactes estrets", ha dit sobre la polèmica que s'ha generat.

 

Imatge principal: Imatge d'una mesa electoral en acció durant les eleccions gallegues / Europa Press